Now Reading:
Vladajući vijećnici odbacili rebalans proračuna bez rasprave i blokirali rad Općine Bedekovčina
Full Article 3 minutes read

Vladajući vijećnici odbacili rebalans proračuna bez rasprave i blokirali rad Općine Bedekovčina

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Bedkovčina u četvrtak su na dnevnom redu bile prve izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu. Načelnik Darko Ban predložio je povećanje proračuna za 3,5 milijuna kuna na ukupni iznos od 43,1 milijun kuna uz pojašnjenje da se uvrštavaju sredstva prema rezultatima prijave projekta na natječaje te da u preraspodjeli nema politike, već samo obveza koje se moraju odraditi.

Bez rasprave, uz 3 glasa za, 2 suzdržana i 5 protiv, većina u Općinskom vijeću odbacila je prijedlog rebalansa proračuna.

Načelnik Ban ističe da su vladajući u Općinskom vijeću odbacili rebalans proračuna bez argumenata, objašnjenja, amandmana i rasprave, dok su ostali vijećnici predlagali da se raspravi zbog čega ne podržavaju rebalans proračuna.

– Na ovaj način vladajući vijećnici i dalje blokiraju rad Općine. Općina neće moći platiti vrtić, neće moći plaćati rekonstrukciju cesta za što su se rebalansom trebala osigurati sredstva. Na taj način vladajući vijećnici i dalje pokazuju veliku neodgovornost prema svojoj Općini i sumještanima – naglašava načelnik Ban.

S 3 glasa za i 7 protiv, vijećnici nisu prihvatili niti izvješće o radu načelnika Općine Bedekovčina za drugu polovicu 2021. godine.

Načelnik Ban je istaknuo da većina ne želi prihvatiti rezultate rada u Općini, projekte koji su realizirani i projektnu dokumentaciju koja je pripremljena. Dodao je da je samo u prošlom mjesecu prijavljeno 10 projekata.

Općinsko vijeće Bedekovčine prihvatilo je izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom u kojem je navedeno da u prošloj godini nije smanjena ukupna količina proizvedenog komunalnog otpada u odnosu na 2020. godinu te da se u 2021. odvojeno prikupilo 27% komunalnog otpada.

Prihvaćen je i Program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Općine Bedekovčina za 2022. godinu pa su predviđene potpore novoosnovanim obrtima i tvrtkama u iznosu od 120.000 kuna, a potpore poduzetnicima za financiranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova i nacionalnih fondova 30.000 kuna. Inače, od 2018. godine dodijeljeno je ukupno 16 potpora novoosnovanim obrtima i tvrtkama u ukupnom iznosu od 298.577,86 kuna.

Prihvaćeno je izvješće o radu Općinske knjižnice i čitaonice Bedekovčina u kojem je istaknuto da su u 2021. godini realizirali projekt ugradnje nove aluminijske stolarije u zgradi knjižnice, s 30.000 kuna Ministarstva kulture i medija te 10.000 kuna Općine Bedekovčina. Porastao je knjižni fond i broj korisnika te imaju više od 21.000 jedinica knjižne građe i više od 1100 korisnika.

Programom rada Savjeta mladih Općine Bedekovčina predviđeno je stvaranje infrastrukturnih i institucionalnih uvjeta za kvalitetno provođenje slobodnog vremena te kulturnih aktivnosti mladih, podupiranje i promicanje obrazovanja mladih, unaprjeđivanje perspektive za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih te promicanje aktivnog sudjelovanja mladih u društvenom životu općine.

Prvi put su u proračunu planirana sredstva za sportske stipendije te je donijet je Pravilnik o kriterijima dodjele sportskih stipendija kategoriziranim sportašima. Mjesečni iznosi stipendije za šest kategorija darovitih, vrsnih i vrhunskih sportaša (po rješenju HOO-a) su od 200 do 700 kuna.

Općinsko vijeće je donijelo Etički kodeks nositelja političkih dužnosti u Općini Bedekovčina, kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa između privatnog i javnog interesa u obnašanju dužnosti članova Općinskog vijeća i članova radnih tijela Općinskog vijeća.

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Bedekovčina aktualizirano je pitanje promjene statusa iz općine u grad, za što je Općina Bedekovčina 2019. godine podnijela zahtjev Ministarstvu uprave. Za zahtjev promjene statusa Bedekovčine u grad tražit će se pomoć saborskih zastupnika i političkih stranaka.

www.sjever.hr
01.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.