Now Reading:
Župan Kolar u obilasku 415 tisuća kuna vrijedne sanacije klizišta u Stubičkim Toplicama – “Polovicom sljedećeg mjeseca očekuje se završetak radova i puštanje kompletne dionice u promet”
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar u obilasku 415 tisuća kuna vrijedne sanacije klizišta u Stubičkim Toplicama – “Polovicom sljedećeg mjeseca očekuje se završetak radova i puštanje kompletne dionice u promet”

Na županijskoj cesti Ž2217 Veliko Trgovišće – Stubičke Toplice u tijeku su radovi na sanaciji klizišta, vrijedni 415 tisuća kuna. Radove su obišli krapinsko zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec i načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec naglasio je kako Županijske ceste i ove godine nastavljaju s radovima na sanaciji klizišta i odrona na području županije.

– Nažalost, klizišta nas ne obilaze, bilo bi nam draže da se bavimo rekonstrukcijama cesta, ali ovo je nažalost postala naša rutina. Nalazimo se na klizištu na županijskoj cesti 2217 na području Stubičkih Toplica. U proljeće 2020. godine, neposredno nakon potresa došlo je do aktivacije ovog klizišta i samim time došlo je do destabilizacije padine koja je ugrozila i južni prometni trak i bankinu – kazao je Sirovec dodavši kako je ta situacija dovela do poteškoća u odvijanju prometa te su sukladno tome morali pripremiti projektno tehničku dokumentaciju odnosno izraditi glavni projekt i pristupiti sanaciji klizišta.

Radovi na sanaciji klizišta započeli su 11.ožujka, a ugovorni rok za završetak radova je 30. travnja.

– S obzirom na dobre vremenske uvjete i na zadovoljavajuću dinamiku svakako ćemo završiti i prije tog ugovorenog roka. Što se tiče same tehnologije izvođenja radova, treba reći kako se nestabilan materijal skinuo te smo ga zamijenili kamenim materijalom, kako bismo dobili potrebnu čvrstoću. Sada se radi gornji ustroj ceste i kroz nekakvih desetak dana do dva tjedna, nadamo se da ćemo uspjeti izvršiti i radove asfaltiranja i samim time pustiti kompletnu dionicu u promet – obasnio je ravnatelj ŽUC-a Sirovec.

Župan Kolar je pak rekao kako je ovo jedno od pet klizišta plus jedan propust koji se sufinancira iz Fonda solidarnosti nakon zagrebačkog potresa, a gdje se ŽUC javio na natječaj kojeg je raspisala Krapinsko-zagorska županija.

– Mi smo na temelju odluke Vlade po prvi puta mogli biti tijelo koje raspisuje natječaj. Četiri klizišta su završena, ovo je peto, dok je propust još u izgradnji i trebao bi biti gotov za dva do tri mjeseca – rekao je Kolar te objasnio kako je raspisan još jedan natječaj preko Fonda solidarnosti, a vezan je za petrinjski potres.

– Tu se Županijska uprava za ceste javila sa 12 ovakvih sličnih klizišta nastalih nakon potresa na županijskim cestama u vrijednosti 13,6 milijuna kuna. Nažalost, ovo je postala naša svakodnevica, no dobro je da imamo mogućnosti financiranja sanacije ovakvih klizišta preko razno raznih fondova. Zahvalni smo Hrvatskim vodama i Ministarstvu koje je prepoznalo problem klizišta koje ima Krapinsko-zagorska županija i da u suradnji s njima možemo rješavati te probleme – izjavio je Kolar te se osvrnuo na tijek sanacije klizišta.

– Ovo je izuzetno frekventna cesta, no izvođač radova je vrlo intenzivno prionuo poslu i imali smo sreće da nije bilo kišnih dana pa očekujemo da bi već polovicom mjeseca ovo klizište moglo biti sanirano, kako bi ovu cestu ponovno stavili u punu funkciju – poručio je župan Kolar.

www.sjever.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.