Now Reading:
Za pet zagorskih manifestacija 120 tisuća županijskih kuna – Župan Kolar: Te su manifestacije dio onoga što život na području naše županije čini bogatijim, ljepšim i sadržajnijim
Full Article 4 minutes read

Za pet zagorskih manifestacija 120 tisuća županijskih kuna – Župan Kolar: Te su manifestacije dio onoga što život na području naše županije čini bogatijim, ljepšim i sadržajnijim

Krapinsko-zagorska županija i u ovoj godini dio će proračunskih sredstava izdvojiti za manifestacije od posebnog interesa za županiju, a ugovori su korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu podijeljeni u ponedjeljak u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 120 tisuća kuna, a sredstva su namijenjena za Tjedan kajkavske kulture u Krapini, Glumački festival u Krapini, Seljačku bunu, Tabor film festival i Dane Ksavera Šandora Gjalskog.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar zahvalio je društvima na onome što rade za očuvanje kulturne baštine i kulturne ponude županije.

-Njihov rad je dio onoga što život na području naše županije čini bogatijim, ljepšim i sadržajnijim. Ove godine imamo dvije obljetnice; 15 godina našeg GFUK-a i 20 godina Tabor film festivala. Sljedeće godine imamo 450 godina od održavanja Seljačke bune, ali i 50 godina od otvaranja Muzeja seljačke bune u Gornjoj Stubici u dvorcu Oršić te 15. tradicionalnu bitku. To je tradicija koja bez ljudi koji su spremni dati svoje znanje i svoje slobodno vrijeme te svoj entuzijazam, ne bi mogla opstati sve ove godine – rekao je Kolar.

Dodao je da posljednje dvije godine nisu bile sretne za održavanje kulturnih manifestacija, pogotovo onih u zatvorenim prostorima, ali se ipak nekako preživjelo, a tradicija je zadržana.

-Godine 2019. ove su manifestacije dosegnule izuzetno visoku razinu koja nam daje obavezu da u ovoj godini, ako nam to epidemiološki uvjeti dozvole, ništa ispod te razine koju smo imali 2019. ne priznamo sami sebi kao cilj. GFUK donosi 33 predstave u 28 jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije, Tjedan kajkavske kulture koji posjećuje na desetke tisuće ljudi, Nagrada Ksavera Šandora Gjalskog kao najveća nagrada takve vrste u Republici Hrvatskoj, u Stubici smo u jednom danu na Buni imali preko 20 tisuća ljudi. To su sve činjenice koje govore da su sve te manifestacije na vrlo visokoj stručnoj i organizacijskoj razini i ono što mi možemo je da damo svoj doprinos, kako financijski tako u i pogledu organizacije – zaključio je župan Kolar.

Za manifestaciju Seljačka buna 1573. ugovor o 10.000 županijskih kuna potpore uručen je predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica, Ivanu Štefeku.
-Zahvaljujem se što je naša manifestacija opet na popisu manifestacija od značaja za Krapinsko-zagorsku županiju. Ona nažalost nije bila u najboljem stanju ove zadnje dvije godine zbog covida, ali nadamo se sljedeću godinu kada je ipak 15. manifestacija, a ujedno i 450. obljetnica Seljačke bune, da ćemo to obilježiti kako treba, nadam se u najboljem sjaju kako Buna i zaslužuje – rekao je Štefek.

Predsjednik Upravnog odbora kulturne manifestacije “Dani Ksavera Šandora Gjalskog“, Tihomir Vrančić istaknuo je kako će ovo godine biti 43. godina kako je nagrada K. Š. Gjalskog ustanovljena.

-Od 1981. godine dodjeljujemo književnu nagradu za najbolje objavljeno prozno djelo u Republici Hrvatskoj, a koja je postala jedna od najznačajnijih i najprestižnijih nagrada u društvu književnika – rekao je Vrančić. Ovoj je manifestaciji dodijeljeno 15.000 kuna.

Na potpori Županije zahvalio je i Adam Končić, predsjednik Kulturne udruge GFUK, Glumački festival u Krapini, a ovoj je manifestaciji dodijeljeno 20.000 kuna

-Ovo nam je 15. godina GFUK-a, a od 3. godine imamo prekrasna gostovanja diljem Hrvatskog zagorja. Ove će godine GFUK- po Zagorju okupljati 26 gradova i općina, od Zaprešića do Novog Marofa. Bit će tu i dvije predstave za naše gradišćanske Hrvatske. Drago mi je da smo uspjeli preživjeti ove dvije pandemijske godine, a ne bi ih preživjeli bez pomoći svih subjekata koji su uz nas, pa tako i bez Krapinsko-zagorske županije – kazao je Končić.

Manifestaciji Tjedan kajkavske kulture u Krapini, odnosno njezinom organizatoru Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo dodijeljeno je 55.000 kuna, a na potpori je zahvalio predsjednik Društva, Damir Novina.
-Vjerojatno je jedan od najljepših osjećaja u životu kad netko misli na tebe i kad ti pomaže. Zato zahvaljujem županu i svima u Županiji. Ovo je za nas velika pomoć, koliko financijska, toliko i duševna. Ove godine Krapina ide u punom sjaju, vidimo se na jesen – poručio je Novina.

Ugovor o potpori Tabor Film Festivalu bit će uručen naknadno.

a.kučić/sjever.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.