Now Reading:
U Gornjoj Stubici paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena godišnjica rođenja Rudolfa Perešina
Full Article 2 minutes read

U Gornjoj Stubici paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena godišnjica rođenja Rudolfa Perešina

U Gornjoj Stubici u petak je obilježena godišnjica rođenja legendarnog pilota – heroja i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred njegovom spomen bistom počast su mu odali načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, upravitelj gornjostubičke župe vlč. Nikola Jurković, te članovi UBDR Sveti Juraj, predsjednik Nenad Barimac, tajnik Stjepan Lešković i član Ivan Čehko.

Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici u selu Jakšinec 25. ožujka 1958. godine. Po izbijanju Domovinskog rata iz JNA prebjegao je na hrvatsku stranu.

Svojim MiG-om je sletio u Austriju, čime je privukao pozornost čitavog svijeta. Fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” objavila je većina svjetskih medija, što je našem narodu donijelo dodatnu moralnu snagu u kritičnim trenucima Domovinskog rata tijekom borbe protiv nadmoćnog neprijatelja.

Vrativši se u Hrvatsku priključio se obrani sve do akcije Bljesak, 2. svibnja 1995. kada je njegov zrakoplov oboren, a njemu se gubi svaki trag. Posmrtni ostaci obitelji vraćeni su 1997. godine.

U spomen na Rudija u Gornjoj Stubici se svake godine obilježavaju i Susreti za Rudija, a ove godine biti će to 25. jubilarni Susreti za Rudija.

www.sjever.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.