Now Reading:
U Varaždinu premijera „Kadišl i nebeski putnici“, hommage Židovima stradalim u Drugom svjetskom ratu
Full Article 2 minutes read

U Varaždinu premijera „Kadišl i nebeski putnici“, hommage Židovima stradalim u Drugom svjetskom ratu

U varaždinskom HNK sinoć je premijerno izvedena predstava ‘Kadišl i nebeski putnici’ u režiji Sanje Ivić, dramska izvedba proznih zapisa Jasminke Domaš o patnjama Židova koji su bili progonjeni i odvedeni u Jasenovac i ostale logore i tamo ubijeni.

Redateljica je naglasila da je to nesvakidašnja predstava jer ne ulazi u nivo tema za zabavljanje publike.

– To su pojedinačne ispovijesti koje smo nastojali tako ukomponirati da imamo izmjenu tamnih i svijetlih tonova – rekla je Ivić, koju je na postavljanje predstave potaknula promocija knjige Jasenke Domaš upriličena prije godinu i pol u Varaždinu.

Redateljica misli da je Grad Varaždin učinio mnogo na obnovi sinagoge i da je važno da se javnost podsjeti da se takvo nešto više ne bi smjelo događati.

– Iako sada vidimo da su ratna razaranja ponovo u Europi i zapravo smo, ne htijući, nekim tekstovima postali aktualni, a to je strašno – dodala je.

Predstava završava na neuobičajen način kada glumica Gordana Slivka, govoreći svoj zadnji monolog o preživjelima, odvodi publiku u park uz varaždinsko kazalište, do spomenika žrtvama holokausta K19 autora Zlatka Kopljara, gdje svatko od njih stavlja kamen koji je dobio na izlazu iz kazališta.

Osim Gordane Slivke glume i Elizabeta Brodić, Karlo Mrkša i Zvonko Zečević. Kostime je odabrala Žarka Krpan. Originalnu glazbu skladao je Davor Bobić, a uživo ju izvodi na violončelu Matej Ilčić.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
25.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.