Now Reading:
Varaždin – prvi grad u Hrvatskoj s definiranim konceptom kružne ekonomije: završen projekt vrijedan 2 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Varaždin – prvi grad u Hrvatskoj s definiranim konceptom kružne ekonomije: završen projekt vrijedan 2 milijuna eura

Razvojna agencija Sjever DAN d.o.o. i Grad Varaždin, u suradnji s europskim partnerima, priveli su kraju provođenje projekt “CITYCIRCLE” financiran iz fondova Europske unije.

Varaždin je ovim projektom postao prvi grad u Hrvatskoj s konceptom „cirkularne ekonomije“- kružne ekonomije. Cirkularna ekonomija revolucionarno drugačije pristupa ukupnim gospodarskim procesima i to ne samo u domeni razvoja održive ekonomije i iskorištavanja resursa, već i dugoročno socijalno odgovornijeg i društveno uravnoteženijeg pristupa gospodarstvu.

Na završnoj konferenciji održanoj u srijedu u Varaždinu, predstavljeni su rezultati projekta koji je trajao tri godine i čija je ukupna vrijednost 2 milijuna eura, od kojih je Gradu Varaždinu i agenciji Sjever DAN pripalo 360 tisuća eura, a svoj su dio sufinancirali s 54 tisuće eura.

-Bitno je reći da nam ovaj projekt omogućava da se zatvori kružni proces od proizvoda koji se, umjesto da se baci u prirodu, ponovo reciklira i vrati kao sirovina za neki proizvod ili se pretvori u energent. U ovom konkretnom slučaju, Gradska tržnica Varaždin prikupljala je staro povrće, voće i ostalo, što je prebačeno u postrojenje OPG Vrček koji je to obradio i vratio kao digestat kojim se oplodi polje lješnjaka – rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Naglasio je kako je riječ o zatvorenom sustavu u kojem nema ostataka i kojemu bi svi trebali težiti te da nova gradska uprava nastoji da se što više toga uvede u kružnu ekonomiju, podsjetivši da su trenutno u izgradnji sortirnica i novo reciklažno dvorište.

Direktor agencije Sjever DAN Željko Bedeković naglasio je da je cilj projekta ukazati na to da smeće nije otpad, a otpad nije smeće, odnosno da se može ponovo koristiti.

-Naša razvojna agencija je u projektu sudjelovala kao partner i privukla 171 tisuću eura, a iz vlastitih sredstava financirala 30 tisuća, a naš je osnovni zadatak bio da budemo komunikatori između aktera u samom projektu, ali i prema drugim osobama.

Tijekom projekta uspostavljeni su međunarodni lanci dionika za lakši transfer “know-howa” i to kroz radne skupine na tri područja, energetika i okoliš, poljoprivreda i bioekonomija te javno zdravstvo.

Gradovi u kojima se uz Varaždin provodio projekt “CITYCIRCLE” su Košice, Kranj, Udine i Dornbirn u Austriji. Ostali ekspertni projektni partneri bili su Tehničko sveučilište u Košicama, Energetska agencija “Friuli Venezia Giulia”, E-zavod (zavod za projektno savjetovanje, istraživanje i razvoj cjelovitih rješenja), Sveučilište primijenjenih znanosti u Vorarlbergu te Bwcon – vodeći inovacijski i tehnološki centar Baden Württemberga.

s. kalajdžija/sjever.hr
23.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.