Now Reading:
Na Levisovom pogonu u Novom Marofu uskoro će niknuti solarna elektrana: „Posla ima toliko da bismo odmah mogli zaposliti 20 montera”
Full Article 2 minutes read

Na Levisovom pogonu u Novom Marofu uskoro će niknuti solarna elektrana: „Posla ima toliko da bismo odmah mogli zaposliti 20 montera”

Vijest da je međimurska tvrtka Solektra od Varteksa kupila bivši Levisov pogon u Novom Marofu izazvala je velik interes javnosti, a iako su direktori tvrtke sa sjedištem u Čakovcu pomalo iznenađeni ovakvim interesom, za Lider Mediu objasnili su razloge kupnje tvorničkog kompleksa varaždinskog tekstilnog giganta.

Međimurski dvojac, inače i fakultetski cimeri Goran Oreški i Marko Bratković, prije 11 godina izgradili su prvu dvoosnu sunčanu elektranu u Hrvatskoj, a kupljeni će kompleks primarno koristiti u djelatnosti s kojom se bave. To je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije.

-Na jedanaest tisuća kvadrata krova kompleksa svakako planiramo postaviti sunčanu elektranu snage 1,5 MW. Prostorima bivše tvornice koristit ćemo se za skladište. Izgledno je da ćemo dio tih prostora dati i u zakup. Najvažnije je da se cijeli kompleks što prije stavi u funkciju i spriječi daljnje propadanje objekata. Mnogi u Novom Marofu emotivno su vezani uz objekte koji su, nažalost, godinama bili prepušteni propadanju – pojasnio je Oreški za Lider Mediu.

Od kada je tvrtka počela poslovanje, sagradili su više od 300 sunčanih elektrana, a trenutno ih grade za Eko Međimurje i Sobočan-interijere, dok se na popisu njihovih klijenata nalaze i Dukat, Koka, Vetropack i mnogi drugi.

– Svi su nam kapaciteti popunjeni. Potražnja je mnogo veća nego što mi možemo realizirati – rekao je Oreški.

Trenutno zapošljavaju nešto manje od 40 zaposlenika, među kojima je osam inženjera elektrotehnike, a kako naglašava Oreški, posla ima toliko da bi odmah mogli zaposliti 20 montera.

Foto: ilustracija
www.sjever.hr / lider.media.hr
20.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.