Now Reading:
JEDVA SMO GA DOČEKALI Danas i službeno započelo proljeće, a uskoro kreće i ljetno računanje vremena – evo kada pomičemo sat
Full Article 1 minutes read

JEDVA SMO GA DOČEKALI Danas i službeno započelo proljeće, a uskoro kreće i ljetno računanje vremena – evo kada pomičemo sat

Danas u 16 sati i 33 minute i službeno je započelo proljeće. Unatoč tome što ova zima nije do kraja pokazala svoje zube, mnogi su jedva dočekali buđenje prirode, ljepše i sunčanije vrijeme te sve ostale čari koje za sobom nosi najšarenije i najmirisnije godišnje doba.

Iako smo u školama učili kako proljeće službeno započinje 21. ožujka, u zadnjih dvadesetak godina to se promijenilo pa ono službeno stiže dan ranije, 20. ožujka. Razlog tome je što postoje dvije različite metode utvrđivanja početka i kraja godišnjih doba, meteorološka kojom se promatraju temperatura i stanje u atmosferi i astronomska koja se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce, a upravo prema ovoj drugoj, proljeće započinje danas, piše Index.hr.

Iduće nedjelje, odnosno u noći sa subote u nedjelju u 2 sata kreće ljetno računanje vremena tako da će se sat pomaknuti za jedan unaprijed pa će se računati kao da je 3. Ljetno računanje vremena završava 30. listopada kada će se sat ponovno vratiti jedan sat unatrag, odnosno s 3 na 2, prenosi Poslovni.hr.

www.sjever.hr
20.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.