Now Reading:
Grad Klanjec vodeći po izdvajanjima: Ulaganja u kulturu povećali više od 400 posto, u Centar za posjetitelje uloženo oko 800 tisuća kuna
Full Article 4 minutes read

Grad Klanjec vodeći po izdvajanjima: Ulaganja u kulturu povećali više od 400 posto, u Centar za posjetitelje uloženo oko 800 tisuća kuna

Iako je kultura jedan od resora koji su uslijed pandemije najviše stradali, tijekom prve koronaške godine neki su gradovi ipak uspjeli realizirati ranije planirane projekte i programe. Što se pak trenda povećanja sredstava uloženih u kulturu tiče, u odnosu na 2019. najviše je napredovao Klanjec koji je davanja povećao za preko 477 posto, piše gradonačelnik.hr.

Naime, u 2019. za potrebe kulture ovaj zagorski gradić izdvojio je 230,8 tisuća kuna da bi godinu kasnije izdvajanja narasla na 1,3 milijuna kuna. Time se Klanjec smjestio na uvjerljivo prvo mjesto najbolje rangiranih gradova budući da je, u odnosu na 2019., izdvojio čak 477,7 posto veći iznos.

Osim što Grad Klanjec financira redovnu djelatnost svojih kulturnih ustanova, odnosno Gradske knjižnice i Kulturnog centra te udruga u kulturi kao i još cijeli niz kulturnih programa koji se održavaju tijekom godine, u 2020.-oj su provedeni i značajni projekti u sklopu Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše i Stalne izložbe “Kuća europskih himni i kulturna baština Klanjca” čiji su sastavni dio i outdoor ture za posjetitelje. Njima se spajaju kulturno-povijesne znamenitosti u okolici s lokalitetima povezanima s pričom o himni – Spomenikom Antunu Mihanoviću na klanječkom trgu, Spomen parkom znamenitih Klanjčana, utvrdom Cesargrad, Spomenikom himni u Zelenjaku, ostatkom dvorca Novi Dvori Cesargradski, Dvorcem Mihanović, Kurijom Razvor, Memorijalnim grobljem s nadgrobnim spomenikom majke Antuna Mihanovića u Velikoj Erpenji te mjestom Mihanovićeva rođenja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Isto tako, izrađena je mobilna aplikacija koja vodi do navedenih lokacija, a postavljene su i tri interaktivne table s proširenom stvarnošću. Na većini spomenutih lokacija postavljene su interaktivne ploče s QR kodovima te se posjetiteljima omogućava da putem suvremene tehnologije prate zanimljive priče o Mihanoviću i hrvatskoj himni. Postavljene su i tri interaktivne ploče s proširenom stvarnošću i to na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku.

Kako piše portal gradonačelnik.hr uz financijsku potporu Ministarstva turizma i Krapinsko-zagorske županije, izvedeni su arhitektonsko-građevinski radovi na sanaciji zidova i stropova unutar podruma franjevačkog samostana vrijedni više od 350 tisuća kuna, a napravljen je i novi stalni postav te multimedijska prezentacija stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdody.

Nadalje, oko 200 tisuća kuna uloženo je u rekonstrukciju postojećeg Spomen parka znamenitih Klanjčana s posljednjim počivalištem Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašista Krste Ivekovića. Proširenjem dosadašnjeg polukružnog odmorišta i postavljanjem kamenih klupa iz punih kamenih blokova s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve pjesme “Horvatska domovina” dodan je jedan novi sadržaj ovom registriranom kulturnom dobru memorijalne baštine i parkovne arhitekture.

Ukupno je u projekt Centra za posjetitelje u 2020. godini uloženo više od 800 tisuća kuna, a gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek, za portal gradonačelnik.hr rekao je kako, kada je riječ o ulaganjima u zaštitu bogate klanječke kulturne baštine te ulaganjem u nove sadržaje kulturnog turizma 2020.-om godinom mogu biti izuzetno zadovoljni.

– Nažalost, mnogobrojne naše planove poremetio je petrinjski potres koji je prouzročio veliku štetu i na našim kulturnim spomenicima. Iz tog su razloga prošle godine prekinute planirane aktivnosti na sljedećoj fazi uređenja Centra za posjetitelje i Kuće europskih himni. Nakon potresa, Ministarstvo kulture RH povuklo je svoju već donesenu odluku o sufinanciranju radova, a gotovo 600 tisuća kuna uloženo je u hitne mjere zaštite potresom oštećene klanječke župne crkve. Ipak, raduje što smo u pandemijskim uvjetima uspjeli organizirati vrlo sadržajno Klanječko kulturno ljeto i druge kulturne manifestacije, završiti jednu fazu rekonstrukcije Spomen parka znamenitih Klanjčana, pripremiti natječajnu dokumentaciju za Fond solidarnosti za stradalu baštinu u Klanjcu te se nadamo da ćemo se polako vratiti u stari ritam ulaganja u kulturu” – pojasnio je gradonačelnik Brlek.

www.sjever.hr / www.gradonacelnik.hr
20.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.