Now Reading:
DOBRE VIJESTI Broj novoboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje pada
Full Article 3 minutes read

DOBRE VIJESTI Broj novoboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje pada

Broj novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje pada, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite na konferenciji za medije u petak.

U proteklih sedam dana broj novooboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 257, prošli četvrtak iznosio je 294, a tjedan dana prije toga 327.

-Govoreći o apsolutnim brojkama u sedam smo dana imali 320 novooboljelih, a u istom intervalu tjedan dana prije 366 – rekao je Skuliber dodavši kako pada i broj hospitaliziranih.

On je u prošlom tjednu iznosio 19, dok je tjedan dana prije bio 27.

-U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana trenutno imamo 16 covid pozitivnih pacijenata, od kojih je četvero na respiratoru. U proteklih sedam dana preminule su četiri covid pozitivne osobe, a tjedan dana prije jedna – kazao je Skuliber.

U zdravstvenim ustanovama na području županije situacija je ista kao i prošlog tjedna, pozitivno je sedam zdravstvenih djelatnika, dok je u ustanovama koje pružaju socijalnu uslugu i smještaj prisutan pad broja zaraženih. Trenutno je zaraženo deset korisnika u pet domova i tri djelatnika u tri doma, dok je prošli tjedan zaraženo bilo 46 korisnika u četiri doma i devet djelatnika u četiri doma.

Na području županije trenutno je pozitivno i 55 učenika u 24 škole, a prošli tjedan bilo ih je 52 u 28 škola, dok je od djelatnika pozitivno njih petero u pet škola, a prošli tjedan bilo ih je 11 u osam škola.

Bojana Mahmutović, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je kako se broj cijepljenih u odnosu na prošli tjedan nije povećao. Dosad su prvom dozom cijepljene 67.833 osobe, odnosno 56 posto stanovnika, drugom 62.454 osobe, odnosno 50,9 posto stanovnika, a trećom dozom cijepljene su 26.134 osobe.

-Cijepljenje je završeno kod 54,6 posto stanovnika. U prosjeku nam dnevno na prvu i drugu dozu dolaze jedna do dvije osobe, a desetak na booster dozu. Kroz zadnjih tjedan dana prosječno imamo na dan 11 do 15 osoba koje dolaze na cijepljenje u cijeloj županiji – pojasnila je Mahmutović dodavši kako val još nije gotov.

-U Općoj bolnici Zabok još uvijek imamo četiri osobe na respiratoru, dvije na uređaju za visoku protok kisika. I dalje kontinuirano pristiže novi broj pacijenata u bolnicu, on je značajno manji, ali imamo i dalje jednak broj novooboljelih. Bilježimo nekakav pad, odnosno sad zadnjih tjedan dana stagnaciju, ali priča nije potpuno gotova – rekla je Mahmutović te naglasila kako očekuju i nove podsojeve omikrona, a priča se i o mutaciji omikrona i delte.

S obzirom da je sezona gripe, Mahmutović je pojasnila kako sada, u vrijeme pandemije, svaku osobu sa simptomima prvo testiraju na covid. Ako je osoba negativna, a ima simptome gripe, podrazumijeva se da boluje od gripe.

-Na tjednoj bazi svaki liječnik obiteljske medicine na području županije nam javi broj osoba za koje pretpostavlja da bi mogle bolovati od gripe. Taj broj je velik, što je i očekivano za ovaj period godine, tako da tjedno u županiji imamo oko 30-tak oboljelih od gripe – rekla je Mahmutović.

tklopotan / www.sjever.hr
18.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.