Now Reading:
NE ZABORAVITE IM ČESTITATI Imendan slave Patrik, Domagoj i Hrvatin
Full Article 1 minutes read

NE ZABORAVITE IM ČESTITATI Imendan slave Patrik, Domagoj i Hrvatin

Danas je blagdan svetog Patrika, zaštitnika Irske, a u katoličkom kalendaru uz ime Patrik stoje još dva imena – Domagoj i Hrvatin.

Ime Patrik je muško ime staroirskog porijekla. Nastalo je od staroirskog oblika ovog imena Patricc, ili latinski Patricius. Latinska riječ patricius znači patricijski, plemeniti. Drugi oblici ovog imena su Patrick, Patricija, Patricia.

Osobe sa imenom Patrik su poštene, kreativne i duhovno snažne. Sposobni su prebroditi mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi. Sposobni su voljeti čistog srca.

Domagoj je staro hrvatsko muško ime. Poznato je još iz 9. stoljeća po imenu kneza Dalmatinske Hrvatske – knezu Domagoju. Ime je sastavljeno od dviju riječi: dom i goj sa značenjem mir (uzgajanje) pa bi prijevod mogao glasiti kućni mir ili kućni odgoj. Ime Domagoj jedno je od češćih imena u Hrvatskoj.

Ime Hrvatin jedno je od imena na ovim prostorima koja su zabilježena samo u hrvatskom jeziku te ih nose jedino i isključivo samo Hrvati. Ovo je ime, primjerice, nosio Hrvatin Stjepanić, hrvatski velikaš i knez iz 13. stoljeća, rodonačelnik moćnog hrvatskog plemenitog roda Hrvatinića.

www.sjever.hr/knjigaimena.com
17.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.