Now Reading:
U Klanjcu održan stručni skup o kajkavskom govoru za učitelje i nastavnike hrvatskog jezika
Full Article 2 minutes read

U Klanjcu održan stručni skup o kajkavskom govoru za učitelje i nastavnike hrvatskog jezika

Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec u petak je bila uspješni domaćin državnog stručnog skupa za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika pod nazivom “Očuvanje zavičajnoga govora u izvannastavnim i projektnim aktivnostima: kajkavski govor”, a koji je održan u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Skup je organiziran hibridno, što znači da je pedesetak sudionika, predavača, voditelja županijskih stručnih vijeća i uzvanika prisustvovalo skupu uživo u Velikoj dvorani Grada Klanjca, a 400 učitelja i nastavnika putem videokonferencije na daljinu. Skup je realiziran uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca te su mu nazočili i pozdravili sudionike gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Mirjana Smičić Slovenec. U ime domaćina okupljenim kolegama u Klanjcu i širom Hrvatske obratila se ravnateljica OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, Melita Ulama.

Skupu je prisustvovala i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravka Brezak Stamać istaknuvši da su izvorni govornici ključni u očuvanju zavičajnoga govora te, iako je ovo prvi državni stručni skup posvećen kajkavskom govoru, Agencija će svakako ubuduće nastojati organizirati skupove o zavičajnim govorima.

Na ovom stručnom skupu iznimno bogatog sadržaja sudjelovali su akademik Drago Štambuk, dr. sc. Anita Celinić iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, doc. dr. sc. Marina Marinković s Filozofskog fakulteta , dok su o primjerima dobre prakse iz zagorskih osnovnih škola govorile prave čuvarice kajkavskoga govora, Danica Leštek iz OŠ Donja Stubica, Josipa Kocman Grošinić iz OŠ Vladimira Nazora Budinšćina i Pavica Iveković iz OŠ “Lijepa naša” Tuhelj.

Skup je završio izborom stihova iz Balada Petrice Kerempuha, u izvedbi glumca Adama Končića.

Ovaj zanimljiv stručni skup uspješno su organizirale i moderirale Barbara Beronja, prof., viša savjetnica za hrvatski jezik u riječkoj podružnici Agencije te Ivana Ivančić Medved, prof., viša savjetnica za natjecanja i smotre.

Učenici iz Lučelnice i Klanjca, koje su uvježbale učiteljice Mira Petek i Danijela Stanišak, predstavili su se dramsko-scenskom igrom “Odnavek i zanavek” te svojom kreativnošću i maštovitošću na najbolji način pokazali kako se čuva zavičajni govor.

www.sjever.hr
14.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.