Now Reading:
Akcija “I tebe se tiče” nastavljena u Pregradi – Petek: Ne smijemo okretati glavu od nasilja, već se boriti da postanemo društvo s nultom stopom tolerancije prema bilo kojoj vrsti nasilja
Full Article 4 minutes read

Akcija “I tebe se tiče” nastavljena u Pregradi – Petek: Ne smijemo okretati glavu od nasilja, već se boriti da postanemo društvo s nultom stopom tolerancije prema bilo kojoj vrsti nasilja

Akcija „I tebe se tiče”, nastala na inicijativu Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i uz podršku Krapinsko-zagorske županije od ponedjeljka je u Pregradi.

Riječ je o akciji koja je lani u studenome započela u Krapini, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a cilj akcije je jačanje senzibiliteta građana i osviještenosti o prisutnosti nasilja nad ženama, ali i obiteljskog nasilja općenito. Akcija šalje jasnu poruku o potrebi prijavljivanja nasilja i podrške žrtvama nasilja u obitelji, a nakon reakcija na prvu prezentaciju projekta u Krapini, krapinsko- zagorski župan Željko Kolar donio je odluku da akcija prođe kroz čitavu županiju, kroz sve gradove i općine. Tako je kampanja nastavljena na području gradova Donja Stubica, Zlatar i Oroslavje, Zabok, a šesti grad koji je podržao akciju je Pregrada.

Simbolično, akcija se nastavlja uoči Međunarodnog dana žena, te kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade KZŽ, Martina Gregurović Šanjug, dana koji obilježava višestoljetnu borbu za uspostavu boljeg, pravednijeg i ravnopravnijeg društva lišenog bilo kakve diskriminacije, nepravde, a isto tako i rodno uvjetovanog nasilja nad ženama.

– Ova akcija sastoji se od 11 tabli s porukama žena žrtava nasilja u obitelji. Žene su to koje progovaraju vrlo intimno o svom životu, o obiteljima obilježenim nasiljem i o želji za boljim životom bez nasilja za sebe i svoju djecu te podršci koja im je potrebna za uspostavu takvog života – naglasila je Šanjug te najavila kako će se nakon Pregrade akcija nastaviti i u Klanjcu kao 7. gradu i u svih 25 općina na području županije.

– Samim time sve građanke i građani imat će prilike pročitati ove poruke koje upućuju žene žrtve nasilja – kazala je Šanjug.

Zamjenica krapinsko- zagorskog župana Jasna Petek tom je prilikom istaknula kako smo daleko od ostvarenja našeg sna da stopa nasilja bude nula dok još uvijek uglavnom, nažalost postoje žene koje sanjaju u tome. Osvrnula se i na neke od poruka koje se nalaze na postavljenim tablama a koje glase „Samo sam htjela nekog tko će me voljeti i s kim ću graditi život te “Željela bih život bez kontrole, bez nasilja, i bez straha.”

– Kad još uvijek imamo takve poruke žene, i kad još uvijek postoji potreba za našom sigurnom kućom, skloništem za žrtve obiteljskog nasilja tad još imamo jako puno problema u našem društvo i zato su ovakve akcije izuzetno važne. Ove poruke su potresne i svjedoče strahotama u obiteljskom okruženju, ali isto tako su motivirajuće i nadahnjujuće za sve one koji se danas nalaze u paklu nasilja, da znaju kako ima izlaza i da imaju priliku za novi početak – rekla je Jasna Petek dodavši kako im u tome institucije i društvo u cjelini moraju pružiti ruku podrške.

Ne smijemo okretati glavu od nasilja, jer zaista je nasilje nešto se događa među nama i za što se svi skupa moramo boriti da ono bude u našoj županiji i Hrvatskoj te globalno zaista nulta stopa. Činjenica da je u prošloj godini u Hrvatskoj ubijeno 14 žena od strane svojih bliskih partnera, da su u protekle dvije godine tri žene izgubile život u Krapinsko-zagorskoj županiji na isti način, govori o tome da se nasilje tiče svih nas, mene, tebe i svakog od nas – poručila je Petek.

Kako je u nastavku obraćanja navela, u Republici Hrvatskoj žene su tek na 10 posto upravljačkih pozicija u poduzetništvu.

– U Krapinsko – zagorskoj županiji na 25 posto pozicija vlasništva tvrtki ili obrta nalaze se žene, te imamo eventualno jednu trećinu žena koje su vlasnice OPG-ova. Svi ti podaci ukazuju na to da su još uvijek rodni stereotipi izuzetno prisutni u našem društvu, pa su tako i u sektorima koja su slabije plaćeni, kao što su obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo, preko 75 posto zaposlene žene. Bez obzira na pozitivne pomake mislim da smo još uvijek kao društvo daleko od ravnopravnosti i jednakosti žena u odnosu na muškarce. U tome leži činjenica o još uvijek prisutnom i izraženom nasilju u obitelji – zaključila je Petek.

Akciju u Pregradi podržao je i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

www.sjever.hr
07.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.