Now Reading:
Zasladite si dan prefinom pitom od jogurta – donosimo najjednostavniji recept bez valjanja tijesta
Full Article 2 minutes read

Zasladite si dan prefinom pitom od jogurta – donosimo najjednostavniji recept bez valjanja tijesta

Pita od jogurta vrlo je slična piti od sira, a neki se čak kunu da je i finija od klasične. Uvjerite se sami i napravite ju prema najjednostavnijem receptu bez valjanja tijesta.

Sastojci za tijesto:
400 grama glatkog brašna
200 grama maslaca sobne temperature
50 grama šećera
4 žumanjka

Sastojci za nadjev:
3 čvrsta jogurta (čaša od 180 ili 200 ml)
1 kisela vrhnja (također 180 ili 200 ml)
80 grama škrobnog brašna (kukuruzno ili krumpirovo)
100 grama šećera
4 bjelanjka
sok od 1 limuna ili naribana korica 1 limuna (nešpricanog)

Priprema:
Maslac sobne temperature ubacite u posudu, dodajte šećer i miksajte dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte žumanjke pa ih sjedinite sa smjesom. Na kraju ubacite brašno, kuhačom ili špatulom malo povežite sastojke i zatim kratko zamijesite dok ne dobijete glatku kuglu. Nožem je podijelite u dva jednaka dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

Nakon 40 minuta, izvadite jednu polovicu tijesta, a drugu i dalje ostavite u zamrzivaču. Naribajte ga i rasporedite po tepsiji za pečenje. Možete ga malo stisnuti rukama. Stavite tepsiju u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite tijesto 15 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev. Tucite bjelanjke mikserom dodavajući malo po malo šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi sjedinite jogurt, vrhnje, limunov sok i škrobno brašno pa tu smjesu ulijte u snijeg i lagano promiješajte dok se sve ne spoji u kompaktnu kremu.

Nakon 15 minuta pečenja izvadite donji dio tijesta van i ne gasite pećnicu. Prelijte nadjev preko tijesta i rasporedite. Zatim uzmite drugi dio tijesta iz zamrzivača pa ga naribajte po nadjevu. Odmah vratite u pećnicu i pecite oko 40-tak minuta, sve dok gornji dio pite ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite pitu iz pećnice, a kad se u potpunosti ohladi možete po njoj posipati malo šećera u prahu.

Dobar tek!

Foto: ilustracija
www.sjever.hr / zadovoljna.hr
06.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.