Now Reading:
Da dođe do ratnog stanja evo tko bi sve u Hrvatskoj morao uzeti oružje u ruke!!!!
Full Article 2 minutes read

Da dođe do ratnog stanja evo tko bi sve u Hrvatskoj morao uzeti oružje u ruke!!!!

vojska

Napad Rusije u Ukrajini potaknuo je u javnosti brojna pitanjem, a ono što je donedavno bilo nezamislivo ovih je dana postala svakodnevica – poput priča oko korištenja nuklearnog oružja i stavljanje u prvi plan atomskih skloništa.

Jedna od tema koje se pojavila je i opća mobilizacija te mogućnost, o čemu je nedavno pričao bivši premijer Franji Gregurić, ponovnog služenja vojnog roka.

Što se tiče mobilizacije, ako se proglasi ratno stanje u Hrvatskoj, što bi to zapravo značilo?

Od 2008. obaveza služenja vojnog roka ne postoji, ali se svake godine (s iznimkom godina pandemije virusa COVID-19) organizira uvođenje novaka u vojnu evidenciju. Upis u vojnu evidenciju obavezan je za sve hrvatske državljane, odnosno sve muške hrvatske državljane koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Republike Hrvatske – piše Klik.hr.

Državljani koji borave u inozemstvu također su se dužni upisati u evidenciju i to mogu učiniti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda RH u državi u kojoj se nalaze. Oni koji ulože prigovor savjesti zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja i ne žele sudjelovati u dužnostima Oružanih snaga može se odobriti civilna služba koja se uređuje posebnim zakonom.

Pričuvni sastav Oružanih snaga RH dijeli se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu. Unutar te podjele postoji i podjela mobilizacijske pričuve koja se dijeli na nerazvrstanu i razvrstanu.

Nerazvrstanoj pričuvi pripadaju svi oni koji su vojni obveznici uvedeni u vojnu evidenciju, ali nisu odslužili vojni rok ili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Razvrstanoj pričuvi pripadaju svi oni koji su vojni obveznici s odsluženim vojnim rokom ili oni koji su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi.

Iznimke, naravno, postoje. Vojne obveze pričuvnika prestaju na kraju kalendarske godine u kojoj muškarac navršava 55 godina, odnosno kalendarske godine u kojoj žena navršava 50 godina.

Također, vojna obveza pričuvnika ne postoji ako je pričuvnik prilikom dolaska na obveznu evidenciju ocijenjen nesposobnim za vojnu službu u pričuvnom sastavu. Još je jedna iznimka kada osoba više nema hrvatsko državljanstvo – donosi Klik.hr.

www.sjever.hr

05.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.