Now Reading:
Svjetski je dan debljine: Hrvati su jedna od najdebljih nacija u Europi – evo koliki je postotak pretilih
Full Article 2 minutes read

Svjetski je dan debljine: Hrvati su jedna od najdebljih nacija u Europi – evo koliki je postotak pretilih

debljina

Pretilost se u Europskoj uniji u protekla četiri desetljeća utrostručila, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije, a Hrvati su prema Eurostatu jedna od najdebljih europskih nacija.

Upozorila je na to povodom Svjetskog dana debljine specijalistica endokrinologije Maja Baretić, voditeljica Referalnog centra za liječenje debljine Ministarstva zdravstva. koja je za Index istaknula da su veličine porcija slatkiša, grickalica i slatkih pića danas za 20 do 100 posto veće nego 60-ih godina prošlog stoljeća. Osim toga, prosječan Europljanin provodi više od pet sati na dan sjedeći.

Tijekom pandemije koronavirusa sjedi se sigurno i dulje od tih pet sati, a jedu se sve veće porcije hrane pa je lako moguće da se ostvare prognoze da će do 2030. godine više od polovice europskog stanovništva biti pretilo, upozorila je Baretić.

Svi se trebamo uključiti

Ove godine Svjetski dan debljine obilježava se pod geslom “Svi se trebamo uključiti” jer se pojedinačno neće učiniti mnogo, a debljina je jedan od najvećih medicinskih izazova modernog doba.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema indeksu tjelesne mase (ITM) normalnu tjelesnu masu je 2019. godine imalo 34 posto odraslih u Hrvatskoj, jedan posto je pothranjenih, a čak 65 posto bilo je s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom.

Referalni centar za liječenje debljine, koji djeluje pri KBC-u Zagreb, ove je godine pokrenuo akciju u podizanju svijesti o problemu debljine u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Solinu i Sinju, a u KBC-u Zagreb u podne će se mjeriti građanima tjelesna masa te davati savjeti i brošure, piše Index.

foto: pixabay
www.sjever.hr/index.hr
04.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.