Now Reading:
Što im je Čajkovski kriv? Zagrebačka filharmonija zbog Putina otkazala koncert u Lisinskom!
Full Article 2 minutes read

Što im je Čajkovski kriv? Zagrebačka filharmonija zbog Putina otkazala koncert u Lisinskom!

Zagrebačka filharmonija promijenila je program večerašnjeg koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski, maknuvši niz skladbi Petra Iljiča Čajkovskog, donosi Jutarnji list.

Na taj će se način, kaže nam ravnatelj Mirko Boch, izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umjetnicima. Na programu će ostati djelo Koncert za violinu i orkestar u D-duru, dok će se djela Talijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 zamijeniti djelima drugih skladatelja.

– Jučer smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osjećali, shodno tome promijenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri diljem svijeta. Mi smo umjetnici, ne možemo se nikako drugačije boriti nego glazbom – kaže ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Glazba je univerzalna i potrebna je svima, dodaje, ali nitko u ovom trenutku ne smije bili ravnodušan na trenutna događanja.

– Ideja je sačinjena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je iznimno uznemirila situacija u Ukrajini. U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovjek čovjeku najbolji prijatelj. Naše misli su s onima koji žele mir u ovom teškom vremenu – zaključio je Boch.

Također, zagrebački HNK je na svojim stranicama stavio obavijest kako se planirani koncert Ruska serenada, koji je trebao biti izveden 6. ožujka, neće održati.

Foto: Facebook Zagrebačka filharmonija

sjever.hr/jutarnji.hr
25.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.