Now Reading:
ODJENITE NEŠTO RUŽIČASTO i skrenimo zajedno pažnju da #NasiljePrestajeOvdje
Full Article 1 minutes read

ODJENITE NEŠTO RUŽIČASTO i skrenimo zajedno pažnju da #NasiljePrestajeOvdje

S nasiljem u raznim oblicima, nažalost, svakodnevno se susrećemo na svim razinama. Poseban je problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima koji je prisutan odavno, a može ostaviti teške kratkoročne i dugotrajne posljedice, kako psihički, tako i na razvoj.

Istraživanja su pokazala da jedno od petero djece u svojem životu doživi verbalno nasilje, a s ciljem podizanja svijesti o ovom velikom problemu, svake godine se, zadnju srijedu u veljači, organizira Dan ružičastih majici, prenosi Večernji list.

Ovaj dan nastao je u Kanadi, 2007. godine, kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako započeo Dan ružičastih majica.

Hrvatski sabor je 2017. godine Dan ružičastih majici proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a svake godine se obilježava upravo nošenjem ružičastih majici, posljednje srijede u veljači.

Uz to, nastao je i hashtag #NasiljePrestajeOvdje kojim se pokušala podići svijest na društvenim mrežama.

Stoga, odjenite nešto ružičasto danas i simbolično pošaljite snažnu poruku!

sjever.hr/vecernji.hr
23.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.