Now Reading:
Beroš ima rješenje za skraćivanje ogromnih listi čekanja na zdravstvene usluge? „U javnosti se stvarao pogrešan dojam”
Full Article 2 minutes read

Beroš ima rješenje za skraćivanje ogromnih listi čekanja na zdravstvene usluge? „U javnosti se stvarao pogrešan dojam”

Uoči sastanka s ravnateljima hrvatskih bolnica i kliničkih bolničkih centara koji će se održati u ponedjeljak u 13 sati, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je će kako pozitivna iskustva u skraćivanju listi čekanja na zdravstvene usluge provedena kroz pilot analize u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice nastaviti primjenjivati i u drugim bolnicama.

Upravo će se o tome i razgovarati na nadolazećem sastanku, a analiza listi čekanja na zdravstvene usluge u zagrebačkim kliničkim bolničkim centrima pokazuju da se mogu učiniti značajniji pomaci na skraćivanju vremena do pregleda i pružanja određenih medicinskih zahvata pacijentima, piše N1.

Naime, objedinjavanjem postojećih upravljačkih sustava e-Liste, e-Naručivanje, e-Ponude i Jedinstvenog kalendara naručivanja, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, omogućen je pregled planova i njihova realizacija na svakom tzv. bolničkom radilištu, iskorištenost opreme i uređaja i učinkovitost svakog pojedinog zdravstvenog djelatnika. Cilj toga je, kaže Beroš, omogućiti veću transparentnost i učinkovitost u planiranju korištenja svih ljudskih i tehničkih kapaciteta i tako smanjiti vrijeme čekanja pacijenata na zdravstvene usluge.

Nakon provedene analize vidljivo je da postojeće liste čekanja ne odražavaju stvarno stanje jer nisu ujednačeni kriteriji kod utvrđivanja indikatora za pojedine bolesti i uvrštavanja na liste čekanja. Njihovim usklađivanjem za svaku bolest omogućilo bi se stalno ažuriranje listi čekanja i pregled stvarnih potreba te usklađivanje s kapacitetima u svakoj zdravstvenoj ustanovi.

-Iskustva i rezultati dobiveni u pilot analizi pokazuju da možemo znatno skratiti vrijeme čekanja na pojedine preglede i zahvate, ali i dobiti bolji uvid u učinkovitost zdravstvenog sustava i pojedinih njegovih dijelova – rekao je Beroš i dodao kako su dosadašnje liste sadržavale i one preglede koji nisu spadali u tu skupinu zbog čega se u javnosti stvarao pogrešan dojam o dužini čekanja za pružanje određenih zdravstvenih usluga, a upravo se tome želi stati na kraj.

Nastavit će se i edukacija liječnika i medicinskih sestara oko usklađivanja unosa svih potrebnih podataka u zajednički informatički sustav čime će se doprinijeti utvrđivanju stvarnih lista čekanja i potreba za liječničkim uslugama i njihovom učinkovitijem pružanju pacijentima, a građanima uvid u mogućnosti naručivanja i slobodnim terminima u pojedinim zdravstvenim ustanovama, piše N1.

www.sjever.hr / n1
21.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.