Now Reading:
Batinić opet napada: Zašto u Supetru na Braču može referendum, a u Ivancu je protuzakonit? Postoje li dvije Hrvatske s dvostrukim zakonodavstvom?!
Full Article 2 minutes read

Batinić opet napada: Zašto u Supetru na Braču može referendum, a u Ivancu je protuzakonit? Postoje li dvije Hrvatske s dvostrukim zakonodavstvom?!

Postoje li dvije Hrvatske s dvostrukim zakonodavstvom, jednim za sjever, a drugi za jug zemlje? Ili se u slučaju Ivanca radi o politički motiviranim pritiscima u kojima se posegnulo za pravno vrlo upitnim instrumentima, a sve na štetu građana Grada Ivanca? – pitanje je koje gradonačelnik Milorad Batinić upućuje ministrima Tomislavu Ćoriću, Ivanu Malenici te pravosudnim tijelima RH.

Cijeli slučaj dokumentira lokalnim referendumom u Supetru na Braču, održanim 2019. na istu temu, s istim pitanjem, zbog iste problematike, zbog istog dokumenta koji je donio isti ministar. Za supetarski referendum ni Ministarstvo gospodarstva ni Ministarstvo uprave nisu imali nikakvih primjedbi.

Ministar Ćorić tada nije intervenirao u Ministarstvu uprave i tražio poništenje referenduma. Referendum u Supetru nije proglašen protuzakonitim i protuustavnim i uredno je proveden. Građani su izašli na biračka mjesta, izrazili svoju volju glasovanjem za ili protiv, a cijeli je postupak proveden u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakonom o referendumu i Statutu Grada Supetra. Dakle, temeljem istih zakona na koje se u svojoj referendumskoj odluci poziva i Gradsko vijeće Ivanec.

Ni Ćorić ni Malenica nisu smatrali da referendumsko pitanje nije iz samoupravnog djelokruga predstavničkog tijela JLS-a. Međutim, za Ivanec očito vrijede neki drugi zakoni.

Gradonačelnik Batinić stoga postavlja pitanje ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici te pravosudnim tijelima koja se bave i koja će se još baviti ovom tematikom: Postoje li dvije Hrvatske s dvostrukim zakonodavstvom, jednim za sjever, a drugi za jug zemlje? Ili se u slučaju Ivanca radi o politički motiviranim pritiscima u kojima se posegnulo za pravno vrlo upitnim instrumentima, a sve na štetu građana Grada Ivanca?

www.sjever.hr / FB Grad Ivanec
17.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.