Now Reading:
Poslodavci u Zagorju prijavili 744 potrebe za radnicima – Pogledajte koja su zanimanja bila najtraženija
Full Article 3 minutes read

Poslodavci u Zagorju prijavili 744 potrebe za radnicima – Pogledajte koja su zanimanja bila najtraženija

U siječnju 2022. poslodavci su prijavili 744 potrebe za radnicima, što je za 90,8 posto više nego u prethodnom mjesecu, te za 63,5 posto više u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji (295 radnika), trgovini na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala (79 radnika), građevinarstvu (71 radnik) te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (67 radnika).
Najtraženija zanimanja u siječnju bila su: šivač/šivačica (62), radnik/radnica na proizvodnoj liniji (56), prodavač/prodavačica (54), bravar/bravarica (27), zidar/zidarka (25), konobar/konobarica (22), monter/monterka metalnih konstrukcija (22), stolar/stolarica (18), vozač/vozačica teretnog vozila (18), čistač/čistačica (17), elektroinstalater/elektroinstalaterka (15), medicinska sestra/medicinski tehničar (14).

Prošlog su mjeseca u mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje novouključene tri osobe, i to dvojica muškaraca i jedna žena. Novouključene osobe u siječnju 2022. godine obuhvaćene su mjerom Potpore za samozapošljavanje i proširenje poslovanja, i to dvije osobe Potpore za proširenje poslovanja i jedna osoba Potpore za samozapošljavanje.

U programima aktivne politike zapošljavanja na početku mjeseca aktivna su bila 884 korisnika. Tijekom mjeseca novouključene su tri osobe, a istodobno je iz mjera izašlo 27 osoba. Tako je na kraju siječnja broj aktivnih korisnika mjera iznosio 860.

Uvjetovano pandemijom koronavirusa (COVID-19) i potresom HZZ je nastavio s provođenjem Programa zadržavanja radnih mjesta i u 2022. godini kako bi se radnicima zadržala radna mjesta, odnosno osigurao ostanak u zaposlenosti. Program zadržavanja radnih mjesta za siječanj 2022. uključuje poslodavce u prihvatljivim djelatnostima koji su imali pad prihoda, poslodavce pogođene posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije bez obzira na djelatnost te poslodavce kojima je djelomično ili u cijelosti zabranjen rad odlukama Stožera civilne zaštite bez obzira na djelatnost. Potpora iznosi do četiri tisuće kuna po radniku, a utvrđuje se prema postotku pada prihoda (najmanje 40 posto). Iznos potpore ovisi i o postotku radnika za koje poslodavac traži potporu, a za koje posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za dobivanje iste sukladno pravilima o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Republici Hrvatskoj.

Do kraja 2022. godine nastavlja se i provođenje mjere Potpora za skraćivanje radnog vremena kojom Hrvatski zavod za zapošljavanje nastoji svoje aktivnosti usmjeravati na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima koje su najugroženije.

www.sjever.hr

14.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.