Now Reading:
Dan europskog broja 112 obilježen i u Krapinsko-zagorskoj županiji – napredna tehnologija, oprema i odlična obuka garantiraju sigurnost
Full Article 3 minutes read

Dan europskog broja 112 obilježen i u Krapinsko-zagorskoj županiji – napredna tehnologija, oprema i odlična obuka garantiraju sigurnost

Dan europskog broja 112 u petak je obilježen i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prije samog svečanog obilježavanja u Pučkom otvorenom učilištu Krapina, župan Željko Kolar posjetio je Županijski centar 112 i zahvalio djelatnicima na svemu što rade.

Župan Kolar je izrazio svoje zadovoljstvo tehnološkim napretkom i modernom tehnologijom koja je uvedena u Centar. Zbog promjena okolnosti i brzine kojom živimo važno je da se pomoć stradalima pruža u što kraćem roku zbog čega je bitno imati što bolju opremu, odlično obučene ljude i adekvatan prostor, naglasio je Kolar i dodao kako bi trebalo razmisliti o tome da sve službe sektora Civilne zaštite budu na istom mjestu.

-Na ekranu se uz ime i prezime pozivatelja pojavi i lokacija na kojoj se pozivatelj nalazi – kazao je Kolar dodavši kako to prije nije bilo moguće, a sve s ciljem da se u što kraćem roku pruži pomoć nastradalima.

-Broj 112 jedinstveni je za čitavu Europu i izuzetno je bitan i za strane turiste koji posjećuju i našu županiju, i kada bi i hitna i vatrogasci i policija bili na jednom mjestu, bilo bi jednostavnije djelovati i koordinirati neke stvari – završio je župan Kolar.

Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji je naglasio kako je društvo s velikim napretkom tehnologije, ali i ovakvim ustrojstvom žurnih službi otišlo daleko naprijed.

-Sigurnosne prijetnje su naravno danas drugačije nego prije, ali isto tako moram reći da prema današnjem ustrojstvu, žurne službe su ustrojene da maksimalno zaštite i pomognu svim našim građanima – rekao je Gregurović dodavši kako sredstva koja se dodjeljuju žurnim službama nisu trošak nego ulaganje u sigurnost svih nas.

Tijekom protekle godine Županijski centar 112 zaprimio je 26.000 poziva, od toga 15.500 namjenskih i oko 9.500 nenamjenskih poziva. Kako je pojasnio voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula, najviše poziva odnosilo se na potrebu za medicinskim intervencijama, no sveukupan broj je manji nego 2020. godine kada su zaprimili oko 2.000 poziva više.

-U županiji je taj broj uveden 2005. godine, 1. lipnja, dakle 17 godina. To je europski broj i teži se 192 postane jedinstveni broj i da preko 60 posto poziva bude na njega. U 9 država Europske unije je i jedini te se preko njega spajaju druge službe – objasnio je Cigula.

Ravnatelj Krešimir Božić naglasio je kako Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije od svog osnivanja 2011. godine intenzivno surađuje s Državnom upravo za zaštitu i spašavanje, kao i sa Županijskim centrom 112.

-Do 2013. su gotovo sve intervencije bile zaprimane putem broja 112, dok nismo osnovali naš dispečerski centar i od tada imamo naš broj 194 – rekao je Božić dodavši kako je prošle godine od oko 15.000 poziva 65 posto bilo vezano uz medicinske intervencije i događaje.

-To je otprilike 7 do 8 tisuća poziva medicinske namjene, a mi smo u prijavno-dojavnoj jedinici zaprimili oko 32.700 poziva. Naši dispečeri jako dobro surađuju s kolegama u centru 112, pomažu si, prikupljaju informacije, posebice kad je riječ o prometnim nesrećama kad se uključuju i policija i vatrogasci – zaključio je.

tklopotan / www.sjever.hr
11.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.