Now Reading:
Lukavečki: Pitanje stanovanja mladih vidimo kao najveći problem. Stvari na bolje treba mijenjati sad, a ne čekati neku „bolju budućnost”!
Full Article 3 minutes read

Lukavečki: Pitanje stanovanja mladih vidimo kao najveći problem. Stvari na bolje treba mijenjati sad, a ne čekati neku „bolju budućnost”!

Zahvaljujući inicijativama Lovre Lukavečkog, Varaždin je prvi grad koji je uveo besplatne uloške za svoje učenice, a uskoro će postati i prvi grad koji će financirati rad školskih psihologa. Za najmlađeg gradskog vijećnika iz redova SDP-a i predsjednika Odbora mladih Gradskog vijeća nema puno filozofije već naglašava da „ako ne želi država, onda će grad”, a želja mu je da upravo mladi budu pokretači promjena koje su potrebne sada.

U nedjeljnom intervjuu, Lukavečki nam je otkrio odakle potječu ideje za ove inicijative, kakva je suradnja s ostalim gradskim vijećnicima i Gradom Varaždinom, ali i što vidi kao najveći problem mladih na čije će se rješavanje u svom daljnjem mandatu fokusirati.

Iako su problemi menstrualnog siromaštva i mentalnog zdravlja dobro poznati u stručnim krugovima, Lukavečki je mišljenja da se politika njima nedovoljno bavi.

-Primjerice, već u prethodnom mandatu SDP-ova Lara Kvesić je u Skupštini Grada Zagreba predložila osiguravanje sredstva za higijenske uloške, a mi kao Forum mladih SDP-a Hrvatske intenzivno radimo na prijedlogu da država osigura zapošljavanje psihologa u svim školama. Dakle, takve inicijative su već postojale i postoje, nije to ništa spektakularno novo, mi samo u Varaždinu pokazujemo da se mogu provesti u praksi i da smo spremni uhvatiti se u koštac s problemima koji muče mlade – pojasnio je Lukavečki.

Za njega osobno, zastupanje ovakvih inicijativa, koje su u visokorazvijenim državama standardi, razlog je zašto se uključio u politiku.

-Svi smo svjesni problema, ali rijetki su oni koji će se odvažiti i pokrenuti promjene. Ja želim da u mom gradu budemo pokretači promjena u svakom mogućem segmentu – govori nam Lukavečki.

Njegovu želju i entuzijazam prepoznali su i ostali kolege iz Gradskog vijeća, ali i gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković koji su, kako kaže Lukavečki, uvijek voljni saslušati probleme mladih i pristupiti njihovom rješavanju, neovisno o tome s koje strane političkog spektra inicijative dolazile.

Podršku po pitanju svih inicijativa i odluka koje se donose u Gradskom vijeću ne pružaju mu samo stranački kolege, već i ostali gradski vijećnici očito zadovoljni činjenicom da se u Varaždinu konačno na najvišoj političkoj razini razgovara o problemima mladih.

-Zato i dalje očekujem dobru suradnju i podršku u Gradskom vijeću od svih kojima je u interesu da u našem gradu mijenjamo stvari na bolje sad, u ovom trenutku, a ne da čekamo pomoć od države ili neku “bolju budućnost” – jasan je najmlađi gradski vijećnik.

Kako naglašava, Varaždin mora imati jasnu strategiju o tome na koji način želi razvijati grad u pogledu mladih. Upravo zato, kaže Lukavečki, odmah po preuzimanju odgovornosti, pokrenut je proces izrade cjelovitog gradskog programa za mlade kojim će se sveobuhvatno i dugoročno pristupiti ključnim problemima mladih.

-Želimo da proces izrade takvog strateškog dokumenta bude inkluzivan i da mladi intenzivno sudjeluju u njegovom kreiranju, stoga s njima kontinuirano komuniciramo. Varaždin se već sada u puno segmenata izdvaja od ostatka Hrvatske, ali dugoročno je cilj da mlade zadržimo u našem gradu, da im osiguramo sve uvjete, ali i da privučemo one koji će prepoznati kvalitetu života u Varaždinu – napomenuo je Lukavečki koji kao jedan od najvećih problema mladih vidi rješavanje njihovog stambenog pitanja.

S obzirom da su cijene stanova, kako za kupnju, tako i za najam otišle „u nebo” te da mladi često ili nisu kreditno sposobni ili su osuđeni na kreditno ropstvo sve se kasnije osamostaljuju, zbog čega Grad planira izgradnju stanova za mlade koji će biti namijenjeni za najam s pravom otkupa.

-Trenutno su mi u najvećem fokusu problem stanovanja mladih te kulturna i obrazovna politika. Stoga, u suradnji s kolegama, najveći ću naglasak staviti upravo na ta pitanja – zaključio je Lukavečki.

tklopotan / www.sjever.hr
06.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.