Now Reading:
Varaždinska županija u znaku crvene boje, župan Stričak: Prevencija prije svega i to kroz upoznavanje naših građana sa svim važnim informacijama
Full Article 6 minutes read

Varaždinska županija u znaku crvene boje, župan Stričak: Prevencija prije svega i to kroz upoznavanje naših građana sa svim važnim informacijama

Crvena je boja, to svi znamo, boja ljubavi, a svakog prvog petka u veljači postaje i boja zdravlja i života i nosi se s određenim ciljem – podići svijest o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena, stoga se žene potiče da tog dana odjenu crvenu haljinu kako bi dale podršku akciji. 

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Također, u dobi od 20 do 39 godina moždani je udar dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca
U Općoj bolnici Varaždin je 2020. i 2021. godine hospitalizirano više od 1.800 bolesnika s dijagnozom moždanog udara, koji je među tri vodeća uzroka smrtnosti u Varaždinskoj županiji.

Ne čudi, stoga, što se i Varaždinska županija po prvi put uključila u obilježavanje “Dana crvenih haljina”, organiziravši u petak akciju na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje su građanima podijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti.

Ovu je važnu javno-zdravstvenu akciju organizirao Savjet za zdravlje Varaždinske županije na čelu s doc. prim. dr. sc. Spomenkom Kiđemet-Piskač, specijalisticom neurologije, subspecijalisticom za kronične neurodegenerativne bolesti u Općoj bolnici Varaždin.

-Važno je naglasiti da su žene posebno podložne nastanku moždanog udara, ali isto tako želimo upozoriti naše sugrađanke i sugrađane na simptome koji upućuju na moždani udar, kako ih prepoznati i koliko je važno na vrijeme se javiti da bismo mi mogli uspješno liječiti moždani udar. Žene, kao i muškarci, imaju jednake riziko faktore za moždani udar, a to su povišeni krvni tlak, povišeni šećer, patološki sastav masnoća u krvi, pretilost, pušenje, nedovoljno kretanje – istaknula je Kiđemet-Piskač.

Dodala je da žene imaju i dodatne riziko faktore, a to su hormonalni poremećaji, zbog čega je moždani udar puno češći u žena i to u generativnoj dobi. Posebno je opasan period trudnoće i nakon trudnoće, kad je patološka sklonost zgrušavanja krvi odnosno pucanje krvnih žila i žene su posebno sklone da u tom periodu razviju moždani udar.
-Drugi opasni period za žene upravo zbog tih hormonalnih promjena, je period menopauze. To su dvije dobne skupine kad žene češće obolijevaju od moždanog udara. Osim toga žene imaju češće migrenske glavobolje, još jedno stanje podložno riziku nastanka moždanog udara – upozorila je.

Voditeljica Odjela za neurologiju varaždinske bolnice mr. sc. Ruža Kostanjevec, dr. med. spec. neurolog. naglasila je da je moždani udar vrlo velik javnozdravstveni problem, o čemu govore i epidemiološki podaci po kojima je on drugi uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti u odraslih osoba.

-Godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli od 10.000 do 15.000 ljudi, a umre ih oko 30 posto, dok također 30 posto ima trajni invaliditet. Prema podacima iz 2019. godine, dakle godine prije pandemije, imamo podatak da je od moždanog udara umrlo 5.180 ljudi. Moramo napomenuti da je smrtnost, kao i obolijevanje, veća u dobi iznad 65 godina i da žene češće umiru u dobi iznad 75 godina – kazala je Kostanjevec.

U Općoj bolnici Varaždin bolesnici s moždanim udarom zbrinjavaju se po najnovijim smjernicama Hrvatskog neurološkog društva i Svjetskog društva za moždani udar, a trenutku je pred završetkom uređenje jedinice za moždani udar, gdje će bolesnici moći dobiti najbolju njegu i najbolju uslugu. Za bolesnike oboljele od moždanog udara brine tim educiranih neurologa i medicinskih sestara – rekla je Kostanjevec.
-Tijekom 2020. i 2021. godine imali smo hospitalizirano na Odjelu opće neurologije Varaždin 1.800 bolesnika, podjednako u obje godine i to je nešto manje nego ranije i to zbog pandemije jer neki bolesnici koji su imali moždani udar nisu se čak ni javili u bolnicu, što je nepovoljni utjecaj na potencijalne bolesnike s moždanim udarom. U te dvije godine bilo je podjednako muškaraca i žena 2021. godine, a 2020. je bilo nešto više muškarac. Više je bilo obolijevanja žena iznad 65 godina, kao i veća smrtnost u toj dobnoj skupini, a zabilježili smo također veći broj žena u skupini od 30 do 50 godina, kao i nešto veću smrtnost u odnosu na muškarce – istaknula je Kostanjevec.

Martina Kosec, 39-godišnja majka troje djece jedna je od žena koje su doživjele i srećom preživjele moždani udar i to u 37. tjednu trudnoće.
Smetnje su nastale naglo: prvo sam imala jaku glavobolju, zatim mi je počeo trnuti jezik i jako teško sam govorila. Moj suprug i ja, odnosno cijela obitelj, jako smo se uplašili i otišli smo prvo na ginekologiju gdje su odmah shvatili da je riječ o moždanom udaru. Kontaktirali su neurologa i hitno su napravljeni CT mozga i magnetna rezonanca. Nakon liječenja sam se, na svu sreću, jako dobro oporavila, ali povremeno primjećujem da mi još uvijek titra usnica. Ostane ti neki strah i razmišljaš hoće li se nešto takvo ponoviti i nikome ne bih poželjela da prođe to što sam ja prošla, zato se treba paziti, zdravo živjeti – poručila je Kosec.

Uz članove Savjeta za zdravlje, redom zdravstvene radnike, podršku akciji „Dan crvenih haljina”
dali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, a u akciju su se uključili i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

– Zahvaljujem se doktorici Kiđemet -Piskač što je prihvatila voditi naš Županijski savjet za zdravlje i što je oko sebe okupila tim stručnjaka za koji smatram da mogu reagirati i odazvati se na sve izazove. Dosad smo već imali jednu akciju, a to je da su upozorili voditelje na štetnost energetskih napitaka, a naravno da ćemo tim tempom i nastaviti. Prevencija prije svega i to kroz upoznavanje naših građana sa svim tim opasnostima i naravno na vrijeme reagirati. Smatram da je to dobar princip te da ćemo tako kvalitetu zdravstva dići na zavidnu razinu u našoj županiji – rekao je Stričak.

a.kučić/sjever.hr
04.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.