Now Reading:
Uskoro kreće samotestiranje učenika. Što s roditeljima koji odbiju testirati dijete prije škole?
Full Article 2 minutes read

Uskoro kreće samotestiranje učenika. Što s roditeljima koji odbiju testirati dijete prije škole?

U Hrvatskoj bi se broj djece u samoizolaciji uskoro trebao znatno smanjiti jer su pri kraju pripreme za početak samotestiranja učenika jednom tjedno.

Od COVID-a trenutačno boluje oko 11 200 učenika osnovnih i srednjih škola, u samoizolaciji ih je 3500. No U Ravnateljstvu za robne zalihe otvorene su ponude dobavljača za nabavu testova, objavio je HRT.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da bi dobrovoljno samotestiranje učenika prve rezultate trebalo pokazati nakon mjesec dana provedbe, a to je manji broj samoizolacija učenika.

-Nakon toga bismo išli s testiranjem samo u razredima gdje se pojavi pozitivan učenik, ako ga nema, ostali ne bi bili samotestirani. I na kraju, treći korak, ukidanje kompletno i samotestiranja i svega skupa – rekao je ministar Fuchs.

Kada će samotestiranje uopće početi, ovisi o tome koliko će biti potrebno da se prihvati neka od ponuda dobavljača testova i da se oni podijele u školama.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja priopćili su da administrativni postupak nabave testova još uvijek traje te da će cijene i rokove isporuke moći iznijeti tek po završetku postupka.

Neki od ravnatelja ističu da ne znaju gdje će roditelji bez COVID potvrde, koji ne smiju ulaziti u školu, preuzeti testove, dodajući da će to vjerojatno moći učiniti ispred škole.

U školama ističu da je najvažnija suradnja s roditeljima i međusobno povjerenje.
-Naši učenici će preuzeti testove, a oni čiji će roditelji odbiti preuzeti, moći će preuzeti izjavu jer moramo imati evidenciju tko je preuzeo, tko nije – rekla je za HRT Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb.

-Ima djece s raznim dijagnozama i to je stvar osobnog izbora i individualna stvar – kaže Maja Dadić Žeravica, ravnateljica zagrebačke Škole za modu i dizajn.

Hrt piše i kako će se, kad bude poznato kakvi su testovi odabrani, pripremiti videoupute roditeljima kako testove pravilno primijeniti.

www.sjever.hr/HRT
04.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.