Now Reading:
Nakon godinu dana odabran dizajn hrvatskih kovanica eura – što kažete?
Full Article 3 minutes read

Nakon godinu dana odabran dizajn hrvatskih kovanica eura – što kažete?

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održana je 14. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj su predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa.

-Kao što vam je poznato, kada Hrvatska usvoji euro kao službenu nacionalnu valutu, a to je prema našim projekcijama 1. siječnja 2023., na kovanicama eura i centa koje će biti u optjecaju u Hrvatskoj i u ostalih 19 zemalja članica europodručja, naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku – kazao je premijer na početku sjednice.

Podsjetio je da je proces izbora motiva započeo točno prije godinu i jedan dan, kada je kao savjetodavna stručna podrška Komisiji za novac Hrvatske narodne banke, osnovana i posebna Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura.

-Proces utvrđivanja konačnih motiva za nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa, temeljio se na  najbolje ocijenjenim motivima od navedenih komisija – rekao je Plenković i dodao da je provedeno savjetovanje s javnošću, koje je trajalo od 1. do 15. srpnja 2021., u kojemu je lik Nikole Tesle dobio najviše glasova.

Ostali su motivi na apoenima raspoređeni ovako: na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv kojim je službena kratica Republike Hrvatske, HR,  napisana na uglatoj glagoljici, i to ligaturom, to jest spojenim slovima H i R u jedinstveni tipografski znak, kakav se rabi još od prve hrvatske tiskane knjige iz 1483.

Što se tiče dizajnera, Ivan Šivak autor je idejnog rješenja „Geografska karta” za kovanicu od 2 eura, Stjepan Pranjković „Životinja kuna” za kovanicu od 1 eura, Ivan Domagoj Račić rješenja „Nikola Tesla” za kovanice od 50, 20 i 10 centi, a Maja Škripelj „Glagoljica” za kovanice od 5, 2 i 1 centi.

-Veliki povijesni trenutak koji nas očekuje 1. siječnja 2023. godine treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, a to podrazumijeva i kvalitetan zakon, i niz drugih zakona koje ćemo izmijeniti tijekom ove godine, pripremu gospodarstva i zaštitu potrošača koje je jedno od temeljnih načela u ovom procesu zamjene hrvatske kune eurom – komentirao je Plenković pa naglasio nekoliko ključnih elemenata prepoznatljivosti Hrvatske: „Željeli smo da kovanice budu simboli povijesti i političkog identiteta Hrvatske, našeg suvereniteta i državnih granica, novčarske tradicije i faune, jezika kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti, te tradicije i modernosti“.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić kazao je da je cijeli proces trajao godinu dana da bi se odabrao najuspješniji dizajn, a cijela operacija koštat će 900 milijuna kuna. Dodao je da će se još 42 zakona mijenjati prije uvođenja Zakona o euru, a kasnije još 36 njih, da bi se učinile potrebne prilagodbe na zakonskom planu. Također je naglasio da po pitanju ispunjavanja mjera s Europskom unijom nema kašnjenja i da sve ide prema dogovorenim rokovima.

sjever.hr/vlada.gov.hr
04.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.