Now Reading:
PRIMJER DOBRE PRAKSE Varaždin prema participativnom budžetiranju među najboljima u Hrvatskoj – evo koji su se još gradovi našli u vrhu
Full Article 2 minutes read

PRIMJER DOBRE PRAKSE Varaždin prema participativnom budžetiranju među najboljima u Hrvatskoj – evo koji su se još gradovi našli u vrhu

Gradonačelnik.hr ovih je dana objavio istraživanje participativnog budžetiranja u gradovima diljem Hrvatske, a kako navode, ono se još uvijek svodi na pro forma poziv građanima da pošalju svoje prijedloge i primjedbe na proračun.

Ipak, iz godine u godinu raste broj gradova koji doista uključuju svoje građane u odlučivanje o raspodjeli proračunskih sredstava i realiziraju njihove prijedloge, a među nekima od najboljih praksi našli su se i između ostalog i Varaždin, Čakovec i Zlatar, dok se kao jedna od perjanica participativnog budžetiranja na domaćoj i svjetskoj razini nameće Trogir kojeg je pohvalio čak i UNESCO.

Riječ je o sve češćoj demokratskoj praksi kroz koju građani gradskim upravama predlažu razne projekte koje smatraju potrebnima za podizanje kvalitete života, poput izgradnje nogostupa, dječjih igrališta i slično.

Varaždinci su ove godine prvi puta mogli sudjelovati u kreiranju proračun, a u Gradsku je upravu pristiglo više od sto prijedloga nakon čega je gradonačelnik Neven Bosilj poručio kako je zadovoljan interesom građana.

Rad Gradske uprave, sukladno njegovom obećanju, postaje u potpunosti transparentan, a svi su prijedlozi bili objavljeni na službenim internetskim stranicama Grada.

Osim toga, Varaždin je na prijedlog Odbora za mlade Gradskog vijeća osigurao i 150 tisuća kuna za participativni proračun namijenjen djeci i mladima, a cilj je uključiti ih u proces kreiranja politika i donošenja odluka.

www.sjever.hr / gradonacelnik.hr
03.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.