Now Reading:
Varaždinci će u susjednom Međimurju raditi na izgradnji najveće sunčane elektranu u Hrvatskoj vrijedne 58 milijuna kuna!
Full Article 2 minutes read

Varaždinci će u susjednom Međimurju raditi na izgradnji najveće sunčane elektranu u Hrvatskoj vrijedne 58 milijuna kuna!

Na sjeveru Hrvatske, u donjem Međimurju, gradit će se najveća sunčana elektrana u državi, vrijedna 58 milijuna kuna. Sunčana elektrana Donja Dubrava bit će smještena na površini od oko 17,6 hektara na području Općine Sveta Marija, pokraj hidroelektrane Dubrava, piše Večernji list.

-Elektrana će biti maksimalne izlazne, priključne, snage 9,99 MW, odnosno 12,35 MW instalirane snage. Očekivana godišnja proizvodnja SE Donja Dubrava je 14,8 GWh, a njenom će se proizvodnjom tijekom 30 godina rada izbjeći emisija od 167.000 tona ugljikovog dioksida. Kao specifičnost lokacije na kojoj će se izgraditi SE Donja Dubrava ističe se postojanje značajne količine drvne mase, približnog volumena 1400 prostornih metara. Ta će se drvna masa pretvoriti u sječku koja će se koristiti kao pogonsko gorivo na lokaciji kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Sisak – rekli su iz HEP-a za Večernji.

Ukupna vrijednost ugovora potpisanog prošlog mjeseca između HEP Proizvodnje i tvrtke Končar – inženjering za energetiku i transport iznosi 58 milijuna kuna, a rok izvođenja radova je jedanaest mjeseci.

U Međimurju je u planu ugradnja 23.114 modula snage 535Wp hrvatskog proizvođača fotonaponskih modula varaždinske tvrtke Solvis, koji će biti montirani na 889 čeličnih stolova. Koristit će se 44 string invertera koji će preko dvije transformatorske stanice 0,8/35 kV biti spojeni na distribucijsku mrežu. Veliki dio ugrađene opreme bit će hrvatskog porijekla pa će tako i nekoliko Končarevih društava projekt poduprijeti svojim proizvodima i rješenjima, a okosnica digitalizacije postrojenja bit će Končareva SW platforma PROZA.

Ovakve elektrane dio su HEP-ova plana da do 2030. godine u sunčanim elektranama ima 350 MW instalirane proizvodne snage. HEP, osim toga, do 2030. godine planira povećati udjel obnovljivih izvora energije s 35 na više od 50 posto, što će pokušati ostvariti povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana i investiranjem u sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije.

sjever.hr/vecernji.hr
02.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.