Now Reading:
Ludbreg kao predvodnik u zelenom gospodarstvu – Bilić: Europa je pripremila silne novce za one koji prelaze na zelene energente
Full Article 3 minutes read

Ludbreg kao predvodnik u zelenom gospodarstvu – Bilić: Europa je pripremila silne novce za one koji prelaze na zelene energente

Grad Ludbreg želi postati predvodnik u zelenom gospodarstvu i uvođenju čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza promicanjem sigurne i održive prometne politike

Okosnica razvoja Grada Ludbrega u razdoblju 2021. – 2025. godine bit će projekti koji podupiru zelenu i digitalnu tranziciju koja se ostvaruje prelaskom na čistu energiju, poticanjem zelenih i plavih ulaganja, dekarbonizacijom zgrada, razvojem kružnog gospodarstva, jačanjem samodostatnosti u proizvodnji hrane, razvojem biogospodarstva te očuvanjem  i obnovom ekosustava i bioraznolikosti.

Europska unija još je prije dvije godine odredila novi smjer razvoja cijele Europe potičući jedan novi oblik i način korištenja obnovljivih izvora energije.

–Vidimo koliko je situacija oko zemnog plina svake godine problematična, ne samo da cijene rastu već se cijelo vrijeme priča i o količinama koje dolaze iz Rusije, hoće li doći južnim tokom, sjevernim tokom, iz Katara. Sve su to energetski problemi koji Europu čine jako ranjivom i da bi se cijela ta situacija izbjegla Europa se naglo i vrlo intenzivno okrenula obnovljivim izvorima energije. Najjeftiniji, najučinkoviti i najdostupniji oblik pritom je vodik kojega imamo svi i čija proizvodnja kao energenta je najjeftinija – pojašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

U tom pravcu Europa je odredila silne novce u predstojećem razdoblju ne samo za tvrtke koje bi se prebacile s fosilnih goriva na zelene energente, nego isto tako i za jedinice lokalne samouprave.

Grad Ludbreg želi postati predvodnik u zelenom gospodarstvu i uvođenju čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza promicanjem sigurne i održive prometne politike. Ulagat će se u digitalnu infrastrukturu i poticati uvođenje digitalnih rješenja u interesu građana, čime će se dati doprinos u izgradnji digitalne budućnosti Europe.

–Javni prijevoz je okosnica naše energetske strategije s obzirom da želimo da taj javni prijevoz bude ekološki održiv i prihvatljiv te da koristi kao pogonsko gorivo ili vodik ili vodikove ćelije, odnosno struju iz baterija. Odredili smo da želimo u nekom sljedećem periodu biti grad koji ima nultu emisiju CO2, dakle koji ne zagađuje, a za to nam treba ta tranzicija ne samo grada nego i gospodarstva – objašnjava gradonačelnik te dodaje kako je Grad Ludbreg već prijavio projektnu dokumentaciju za geotermalnu elektranu.

Gradonačelnik je dodao da Ludbreg želi biti i mjesto inovacije, mjesto susreta tehnologije, znanosti, gospodarstva i javnoga sektora i na taj način privući neka nova ulaganja u neke nove sektore, otvoriti nova radna mjesta koja su radna mjesta budućnosti, privući mlade ljude i na taj način odrediti mjesto Ludbrega na budućoj karti razvoja sjevera Hrvatske.
-Nadam se da ćemo uz potporu naših gospodarstvenika u tome i uspjeti – zaključuje gradonačelnik Bilić.

www.sjever.hr/ludbreg.hr

Input your search keywords and press Enter.