Now Reading:
Varaždinska županija dodijelit će čak 1,3 milijuna kuna potpora u turizmu – Silvija Zagorec: Dajemo vjetar u leđa privatnoj inicijativi
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija dodijelit će čak 1,3 milijuna kuna potpora u turizmu – Silvija Zagorec: Dajemo vjetar u leđa privatnoj inicijativi

Nakon što smo prije nekoliko dana čuli informacije o dobrim turističkim rezultatima u 2021. godini u kojoj je ostvareno 66 posto više noćenja domaćih i stranih gostiju, Varaždinska županija okreće se budućnosti – raspisuje javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje turističkih projekata.

Turizam je jedna od strateških smjernica razvoja Varaždinske županije, a jedan od ciljeva je i dalje poticati otvaranje novih smještajnih objekata, podizati kvalitetu te poticati na kreiranje novih turističkih sadržaja, kako bi se turistička ponuda ovoga kraja još više obogatila, kazala je zamjenica župana Silvija Zagorec.
-Varaždinska županija je u tu svrhu osigurala najveći iznos dosad, a radi se o 1,3 milijuna kuna. Cilj ovog poziva je dati vjetar u leđa privatnoj inicijativi presudnoj za razvoj kontinentalnog turizma. Zahvaljujući potporama Varaždinske županije u protekle tri godine, većem od 3 milijuna kuna, naše obitelji, poljoprivredna gospodarstva i hoteli proveli su više od 220 projekata – rekla je Zagorec.

Naglasila je da su zahvaljujući tim sredstvima značajno podignuta kvaliteta smještaja i obogaćena ponuda, ali i prošireni turistički kapaciteti.
-Vjerujemo da će i ovaj javni poziv naići na pozitivan odjek, da će ga javnost znati prepoznati i valorizirati, stoga pozivamo sve zainteresirane da se jave. Želimo Varaždinsku županiju pozicionirati kao odgovornu i poželjnu i želimo da se turizam razvija zeleno, održivo i kvalitetno – istaknula je zamjenica župana.

Turizam se pokazao kao multiplikator u gospodarstvu i pokreće ne samo turistički segmente nego i sve druge – graditeljstvo, dobavu opreme i sve naše ostale support industrije koje u tome pomažu, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

-Poziv se službeno otvara sutra, trajat će 15 dana i ove godine imat će dva posebna programa. Jedan će biti namijenjen za najboljih osam novih smještajnih kapaciteta i to će biti fiksni iznos po 25.000 kuna, što je ukupno 200.000 kuna. Dodatnih 200.000 kuna ove godine je osigurano i za pet najboljih prezentacijskih centara i pozivamo sve one koji su kreativni, idejni i maštoviti s ciljem produljenja boravka turista u našoj županiji – poručio je Jakopović.

Dodao je da su u ljetnim mjesecima, kad cijela Europa koristi godišnje odmore, naši smještajni kapaciteti maksimalno popunjeni od 15. lipnja do 15. rujna.
-Taj boravak ovdje od 7,10 ili 14 dana, pa nekad i do 3 tjedna, moramo osigurati da ti ljudi imaju što više za vidjeti u našoj županiji, da taj multiplikator koji mi dajemo gospodarstvu ostane i postane što veći, poput dopunskih djelatnosti na OPG-ovima, zanimljivosti i sve ideje koje će biti otvorene, a bit će vidljive u samom pozivu – rekao je Jakopović.

Kao i proteklih godina, ukupna mogućnost povrata sredstava je 50 posto, a posebno su ove godine stavljeni dodatni bodovi na one subjekte koji su u sustavu PDV-a, što znači da i Županija i država i JLS-ovi imaju što više multiplikator od svega što se ostvari.

Jakopović je istaknuo i da su od svih dosadašnjih objekata 47 posto u vlasništvu žena poduzetnica, što nije neuobičajeno za turizam, ali je, kazao je, zlatna sredina.
-Obnovili smo najstariju građevinu iz 1772. godine koja je u funkciji turizma, prije četiri godine imali smo samo dva bazena u županiji, sad ih je preko 50. Niti jedan objekt koji smo sufinancirali dosad nije zatvoren – naglasio je Jakopović dodavši da im je želja da objekti ostanu što duže otvorenima.
-Stoga posebno sufinanciramo centralno grijanje zimi, posebne poučne biciklističke i druge staze, a sufinanciramo i s 30 posto građevinske radove onima koji tek kreću u adaptaciju, kreiranje okoliša – zaključio je.

Javni poziv je otvoren 15 dana, a ono što je novina je da se sredstva ne daju unaprijed, stoga nisu potrebne zadužnice. Kad se potvrdi sve što je dogovoreno ugovorom, korisnici će sredstva dobiti na svoje račune u roku od 15 do 30 dana.

a.kučić/sjever.hr
31,01.2022.

Input your search keywords and press Enter.