Now Reading:
Tko ne pije pivo, ide u trsek na dobar gemišt” – Na 29. međunarodnoj izložbi vina “Vincekovo 2022.” u Ludbregu od 474 uzoraka vina, 98 je ocijenjeno zlatom
Full Article 4 minutes read

Tko ne pije pivo, ide u trsek na dobar gemišt” – Na 29. međunarodnoj izložbi vina “Vincekovo 2022.” u Ludbregu od 474 uzoraka vina, 98 je ocijenjeno zlatom

U petak se u Ludbregu u organizaciji Udruge vinara “Trsek” iz Ludbrega održala 29. međunarodna izložba mladih vina “Vincekovo 2022.” na kojoj su proglašeni šampioni izložbe te su dodijeljenje zlatne diplome vinarima koji su osvojili više od tri zlata. Najviše diploma, njih pet dobila je Vinarija Kopjar.

Na ovogodišnju izložbu prijavljena su 474 uzorka vina iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske, a ocjenjivali su ih članovi Ocjenjivačke komisije pod predsjedanjem dr. sc. Ivane Puhelek. Otvorenju izložbe prisustvovali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnici susjednih općina, kao i predsjednik Udruge „Trsek” Krešimir Horvat.

Varaždinski župan Anđelko Stričak kazao je kako je na ovoj izložbi mladih vina zaprimljeno više od 470 uzoraka vina od kojih je 98 ocijenjeno zlatom.

-Ova brojka govori o kvaliteti varaždinskog vina i da su ona iz godine u godinu sve bolja – dodao je župan.

-Ujedno, ovo natjecanje je dobra podloga za pripremu za natječaj u Londonu gdje smo prošle godine na Decanter natjecanju i izložbi vina osvojili 34 medalje – naglasio je Stričak dodavši kako je Varaždinska županija odmah nakon Istarske najbolje, bila druga županija po osvojenim medaljama za najbolja vina u Hrvatskoj.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić naglasio je kako ova izložba ima bogatu tradiciju, ali ono što je važnije od same tradicije je da se kroz izložbu odškolovala jedna nova generacija vinara koja radi sve bolja i bolja vina, dobivaju sve više prestižnih nagrada.

-Nama je ova izložba zapravo prvi događaj sezone, nastavljamo s vinskim pohodima na proljeće i na jesen, zajedno s Mađarima radimo turističku promociju naših vinograda kroz koje prolaze pješačke rute dodao je ludbreški gradonačelnik.

Predsjednik udruge Horvat naglasio je da se radi o međunarodnom karakteru izložbe, a što se tiče odaziva vinogradara i više je nego zadovoljan budući prošle godine Izložba nije održana zbog smrti predsjednika Kežmana. Drži da je brojka od 474 uzoraka vina potvrda važnosti izložbe ali i činjenice da vinogradari s ovog područja imaju što za pokazati. Nada se da je ovo samo zamah za iduću godinu kada će se približiti rekordnom broju uzoraka na izložbi.

Predsjednica žirija Ivana Puhelek, govoreći o konkurenciji, kazala je da nije bilo lagano proglasiti najbolje. Osobno joj je drago što je jedno od šampionskih titula ponijelo vino karakteristično za ovaj kraj. Po njoj to je jasna poruka i preporuka da se teži proizvodnji laganih vina karakteristična ovom podneblju jer se upravo ona traže na tržištu.

Ivan Blažotinec, koji je jedan od šampiona, kazao je kako mu je ovo deseti puta da je na izložbi i ujedno najveći uspjeh. Dodao je kako je i na drugim izložbama dobivao šampionske titule, a posebno je ponosan na svoju graševinu koja je pobrala najveću nagradu dok je drugi šampion Tomislav Glavić iz Nadina rekao kako je na ovoj izložbi zadnjih osam godina i kako mu je ovo četvrta šampionska titula.

Iz Udruge “Trsek” pričaju kako su postali brend jer tko ne pije pivo, ide dole u trske na dobar gemišt, a napominju i kako danas dobra vina uglavnom kušaju žene.

msopek/sjever.hr 28.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.