Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija s više od pet milijuna kuna sufinancira rad Zavoda za hitnu medicinu KZŽ
Full Article 4 minutes read

Krapinsko – zagorska županija s više od pet milijuna kuna sufinancira rad Zavoda za hitnu medicinu KZŽ

Danas je u Zaboku održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. Ugovor su potpisali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić koji je tom prilikom istaknuo kako je ovo još jedno potpisivanje ugovora o financiranju timova u Klanjcu i Konjščini koje od 2017. godine županija uredno prati i financira.

Zavod za hitnu ima 6 ispostava sa timovima T1 u Krapini, Zaboku, Zlataru, Donjoj Stubici, Pregradi i Mariji Bistrici, prijavno dojavnu jedinicu i broj 194 u Krapini i timove 2 i 1 u Klanjcu i Konjščini. Što se tiče ljudskih resursa, zaposleno je 144 djelatnika, od čega 37 doktora medicine, jedan doktor je na specijalizaciji s hitne medicine, 65 medicinskih sestara i 35 vozača.

– Prema medicinskim pokazateljima za 2021. godinu, imali smo 32 700 poziva prema broju 194, 24 700 obrađenih pacijenata ukupno, od čega 15 890 pacijenta putem intervencija, 1870 vezano je za covid-19, 600 tisuća prijeđenih kilometara, a i prosječno vrijeme od prijema poziva do dolaska pacijentu nam je 16 minuta što je unutar standarda suvremene hitne medicine – objasnio je ravnatelj Božić te se osvrnuo i na ulaganja koja su provedena u prethodnoj godini.

– Ukupna ulaganja iznosila su 6,14 milijuna kuna, od čega se 4,9 milijuna kuna odnosi na ulaganja Krapinsko – zagorske županije, bilo izvorna ili decentralizirana. Dakle, u 80% ulaganja u Zavodu za hitnu medicinu sudjeluje KZŽ. Od najvažnijih ulaganja moram navesti financiranje timova u Klanjcu i Pregradi sa 2,7 milijuna kuna. Nabavili smo i vozila hitne medicinske pomoći za Pregradu i Klanjec u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna. Isto tako, uredili smo prostor ambulante u Donjoj Stubici i zamijenili kotlovnicu u Zaboku. Osim toga, ulažemo i u ljudske resurse, financiramo dvije specijalazijecije, s time da je jedna iz europskog projekta – kazao je Božić.

U svom daljnjem obraćanju naglasio je kako sve ispostave imaju istu razinu opreme, voznog parka i istu kvalitetu vozila te da svi djelatnici prolaze istu edukaciju, čime postižu istu razinu zdravstvene zaštite za sve. Što se tiče planova i ulaganja u u 2022. godini rekao je kako je predviđeno gotovo šest milijuna kuna, od čega 88 posto sredstava dolazi od strane Županije.

– Vidi se da bi bez našeg osnivača teško postigli tu razinu kvalitete zdravstvene zaštite hitne medicine koju imamo u našoj županiji. Za financiranje timove ove godine čak je predviđeno i više s obzirom da se i vrijednost tima povećala, a županija to prati. Timovi su jednako plaćeni kao i oni koje financira država pa smo tako do ove godine imali timove plaćene od 2,7 milijuna, a ove godine to iznosi 2,88 milijuna kuna. Predviđena je i nabava vozila za Mariju Bistricu i Konjščinu, pošto gledamo da nam vozila na području cijele županije imaju istu kilometražu i iste godine starosti – kazao je ravnatelj Božić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je Zavod za hitnu medicinu u ovoj borbi s koronavirusom dao ogroman doprinos zbrinjavanjem i liječenjem pacijenata.

– Vidljivo je kolika su ulaganja Županije u Zavod za hitnu medicinu i do koje je razine došla opremljenost našeg Zavoda i to ne samo što se tiče novih vozila, nego i kako smo opremili ispostave. Ono što je ključno je i edukacija djelatnika, koja je na vrhunskoj razini. Naša Hitna sigurno je među prve tri u državi, kako po kvaliteti kadrova i po organiziranosti, tako i po opremljenosti. Šesnaest minuta prosječnog dolaska na mjesto nesreće od samog poziva je i iznad europskog prosjeka – zaključio je župan Kolar.

www.sjever.hr

28.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.