Now Reading:
Je li porezna uprava radnike-migrante na sjeveru Hrvatske zakinula za po 15.000 kuna?
Full Article 5 minutes read

Je li porezna uprava radnike-migrante na sjeveru Hrvatske zakinula za po 15.000 kuna?

Hrvatski sindikat radnika migranata oglasio se o problematici dvostrukog ili dodatnog oporezivanja radnika migranata. Priopćenje predsjednika sindikata Franje Lazara prenosimo u cijelosti:

„U svjetlu najaktualnijih zbivanja, poražavajućih rezultata Popisa stanovništva Republike Hrvatske te činjenice da je počela nova kalendarska godina (kada tradicionalno kreću porezne prijave, a slijedom njih i porezna rješenja) želimo vas izvijestiti o poduzetim i planiranim aktivnostima Hrvatskog sindikata radnika migranata te o našim stavovima koji se izravno tiču problematike dvostrukog ili dodatnog oporezivanja radnika migranata.

Vodstvo HSRM-a imalo je u listopadu 2021. godine sastanak u Središnjici Porezne uprave u Zagrebu tijekom kojeg smo stekli dojam kako krovna, centralna uprava nema uvid u činjenicu da svaka porezna ispostava provodi drugačiju, „svoju“ politiku oporezivanja i primijene odredbi zakona što se odnose na obračun poreza.

S obzirom da početkom nove kalendarske godine redovito kreću aktivnosti prijave i obračuna poreza, na sastanku je dogovoreno da u vrijeme božićno- novogodišnjih praznika Porezna uprava objavi informaciju u medijima namijenjenu radnicima migrantima o njihovoj obvezi da sami, dobrovoljno, naprave prijavu osobnog dohotka i drugih primitaka iz inozemstva.

Pri tom se HSRM izborio da, u slučaju dobrovoljne porezne prijave, nema penalizacije, odnosno naplate kazni koje su u rasponu od 5.000 do 50.000 kn, kao ni naplate zateznih kamata na svih šest proteklih neprijavljenih godina.

Poreznici tvrde da prema međudržavnim ugovorima, odnosno razmjenom podataka, imaju uvid za svakog državljanina Republike Hrvatske gdje radi. Takvu tvrdnju, mi kao sindikat, ipak stavljamo pod znak upitnika!

Ako Porezna uprava ima podatke za sve naše radnike nije li ih dužna sama, ponaosob, pozvati putem pismenih poziva da se jave u nadležne Porezne uprave?! Mišljenja smo da još uvijek Porezne uprave dolaze do podataka o radnicima migrantima prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanjem određenih dokumenata ili putem svojih informatora.

S obzirom na detaljne i brojne obrade, koje je sindikalna pravna služba napravila, HSRM dolazi do zaključka da Republika Hrvatska krši odredbe međunarodnih sporazuma o dvostrukom oporezivanju. O tome je naš odvjetnik izvijestio te dao niz dokaza predsjedniku Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarku Tušeku.

Zaključujemo:

Članovi HSRM-a te svi radnici migranti, nezadovoljni su radom Poreznih uprava te im ne vjeruju! Provjerom naših poreznih stručnjaka došli smo do saznanja o do 80 posto krivih izračuna poreznih rješenja čime su radnici migranti zakinuti sa po 15.000 kuna.

I dalje nas boli tvrdnja ravnatelja Središnje porezne uprave kako smo dužni plaćati porez tamo gdje nam je životni interes. Pitamo se, nije li u interesu Republike Hrvatske da nam upravo Hrvatska bude od životnog interesa? Nije li veća korist za državu to što ovdje plaćamo indirektne poreze, kroz kupnju usluga i roba te kroz brojna ulaganja, a što činimo kako naše cijele obitelji, naša djeca i unuci, ne bi napustili zemlju koju volimo čak i kada ima maćehinski odnos prema nama u kontekstu poreznih nameta da ne kažem „harača“. Zar nam najaktualniji rezultati Popisa stanovništva, iz čega je vidljivo da nam se zemlja prazni, nisu dovoljno jasna poruka?!

Moramo li i mi napustiti Hrvatsku? Pitam: Zar je zanemarivo to što nas ima oko 20.000 koji se tjedno ili mjesečno vraćamo u Hrvatsku? Zar je malo to što donosimo do pola milijarde eura i izravno doprinosimo rastu njenog BDP-e kroz naša ulaganja? Prema podacima iz građevinskog sektora, koji je vrlo zorni pokazatelj i akcelerator ekonomske aktivnosti, do 90% svih poslova hrvatski građevinski obrtnici rade upravo zahvaljujući našim investicijama.

Iznosim i nekoliko primjera:

  1. Jedan od naših članova, koji je već 30 godina zaposlen u Austriji, svojim je kreditima, usmjerenim u izgradnju zgrada, u svoju lokalnu samoupravu donio oko 1 milijun eura. Upravo zbog takvih ljudi, nismo omiljeni u zemljama u kojima radimo jer svoj zarađeni novac ne ostavljamo tamo već ga odnosimo u svoju matičnu zemlju.
  2. Tvrdnja da ne doprinosimo u proračune lokalnih jedinica, koje pak sufinanciraju dječje vrtiće koje pohađaju naša djeca i/ili unuci, također ne stoji. Naime, naš prijedlog načelniku jedne od najvećih općina u Hrvatskoj, čijih preko 1000 građana radi u pograničnim državama EU, da sami plaćamo sufinancirane pogodnosti u punom iznosu on je glatko odbio. Njegovo obrazloženje je da općina ima višestruku korist kroz naša ulaganja u izgradnju kuća ili povećanu potrošnju. Nije li to razumno razmišljanje!?
  3. Želimo i demistificirati tvrdnju gospodina Kutleše iz Porezne uprave kako smo mi „vikend“ korisnici hrvatskog zdravstvenog sustava. Odgovaramo: Žurni slučajevi su jedno. Ne biramo kada će se dogoditi, ne možemo ih predvidjeti ni prevenirati, ali nisu ni učestali. Naglašavamo, u državama u kojima rade naši radnici su svi zdravstveno osigurani, a temeljem europske zdravstvene iskaznice građani EU mogu koristiti hitne zdravstvene usluge i u drugim državama EU.

Ujedno, da bi rasteretili hrvatski zdravstveni sustav, HSRM poziva sve građane koji rade u državama EU da osiguraju svoje nezaposlene članove obitelji kao i svoju djecu preko svog zdravstvenog osiguranja. Time ne gube ništa, a država dobiva puno budući da sve eventualne usluge naplaćuje od inozemnog osiguranja.

Slijedom svega navedenoga, HSRM predlaže svim svojim članovima da s dobrovoljnom prijavom poreza još malo pričekaju budući da su u tijeku pregovori s Ministarstvom financija o rješavanju konkretnih devet zahtjeva koje je predložio sindikat, a idu u cilju poboljšanja položaja hrvatskih ranika migranata.

Zahvaljujemo na velikom razumijevanju, sluhu za rješavanje naših problema te u tom smislu na velikom angažmanu saborskom zastupniku Siniši Jenkaču i predsjedniku saborskog Odbora za gospodarstvo Žarku Tušeku.

Još jednom HSRM poziva sve državljane Republike Hrvatske koji rade u državama Europske unije da prije nego se dragovoljno jave u Poreznu upravu kontaktiraju HSRM zbog savjeta te moguće pravne zaštite.“

www.sjever.hr
26.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.