Now Reading:
ZAJEDNO STVARAMO NAŠU BAJKU Odgojni dom Bedekovčina uskoro u novom objektu, načelnik Ban: Predstoje nam velika ulaganja!
Full Article 3 minutes read

ZAJEDNO STVARAMO NAŠU BAJKU Odgojni dom Bedekovčina uskoro u novom objektu, načelnik Ban: Predstoje nam velika ulaganja!

Za još jednu vrijednu investiciju u Bedekovčini u utorak je stavljen potpis na ugovor. Riječ je o gradnji tri nova objekta u sklopu europskog projekta „Zajedno stvaramo našu bajku“. Radi se o infrastrukturnom projektu financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za koji je osigurano 14,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava te 6,2 milijuna kuna od Ministarstva rada, obitelji, mirovinskog sustava i socijalne politike.

Tim sredstvima sagradit će se tri potpuno nova objekta koja će omogućiti pružanje postojećih usluga, ali i njihovo proširenje i unapređenje standarda. Odgojni dom Bedekovčina je među prvim ustanovama za djecu s problemima u ponašanju koja je prošla zahtjevan i trnovit put deinstitucionalizacije i transformacije, kako bi postala ustanova za svu djecu u potrebi u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike tom je prilikom istaknula kako je na prijedlog i uz podršku Ministarstva, Odgojni dom Bedekovčina napravio veliki iskorak u pružanju socijalnih usluga za djecu i mlade u županiji, upravo razvojem izvaninstitucijskih oblika skrbi, a danas su prepoznati kao jedna od najkvalitetnijih ustanova za pružanje usluga boravka za djecu u Hrvatskoj.

-Ova ustanova i Odgojni dom u Zadru su jedine dvije ustanove u Hrvatskoj koje više nemaju djecu na smještaju, nego sva djeca koriste široku lepezu socijalnih usluga – rekla je Pletikosa.

Ravnateljica Odgojnog doma Tamara Kotarski objasnila je kako iseliti iz dvoraca Gornja Bedekovčina u potpuno nove prostore obzirom da je dvorac stradao u potresu i nije siguran za korištenje.

– Moram reći da nam je ovaj projekt bio spas. Iznašli smo privremeno rješenje, ali zahvaljujući projektima ćemo uspjeti sagraditi nove objekte u kojima ćemo moći provoditi sve socijalne usluge koje pružamo – kazala je Kotarski te dodala kako će se graditi objekti za uslugu poludnevnog boravka kod pružatelja usluga socijalne skrbi, za pružanje usluge savjetovanja i pomaganja obitelji, a sagradit će se i dvije kuće za pružanje usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku.

-Jedna kuća će biti za uslugu organiziranog stanovanja za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a druga za djevojke s problemima u ponašanju. Dva objekta se grade u Bedekovčini, a jedan objekt se gradi u Donjoj Stubici – opisala je Kotarski i istaknula kako će novi objekti uvelike unaprijediti socijalne usluge i kvalitetu rada zbog većeg i suvremenijeg prostora.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban zahvalio je državnoj tajnici na uočavanju dobrih rezultata, naglasivši pritom kako je ova vrijedna investicija tek jedna u nizu planiranih u ovoj godini istaknuvši pritom dogradnju vatrogasnog doma i Društveni dom Bedekovčina vrijedan preko osam milijuna kuna.

-Predstoje nam velika ulaganja u ovoj godini na području Općine. Tu je i Razvojni sporazum Sjever koji je naš župan potpisao s premijerom Plenkovićem za strateški plan Bedekovčanska jezera u iznosu od 65 milijuna kuna. Dovoljno je reći da smo spremni, imamo projekte vrijedne preko 100 milijuna kuna na području Bedekovčine kojima ćemo stvoriti bolje uvjete za život naših mještana – rekao je načelnik Ban i poželio izvođačima puno uspjeha u radu.

Odgojni dom trenutno je u najmu, a gradnjom objekata imati će konačno svoje prostore. Rokovi za gradnju su do kraja ove godine, a trebali bi početi deset dana po potpisivanju ugovora.

abrkic/sjever.hr
25.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.