Now Reading:
Blockchain tehnolgija i lanci opskrbe (supply chain)
Full Article 3 minutes read

Blockchain tehnolgija i lanci opskrbe (supply chain)

Digitalna transformacija poslovanja i tehnologije koje mijenjaju tržište i tradicionalna poslovanja predstavljaju velike izazove za poduzeća. Novi poslovni modeli i poslovni poduhvati koji se ugrađuju u poslovne procese i poslovanje a sve s ciljem ostvarivanja održive konkurentske prednosti preduvjet su održivog i dugoročnog poslovanja. Inovacije te konstantni i ubrzani rast novih tehnologije mijenjaju dosadašnje načine poslovanja što je vidljivo u velikom broju novih dostupnih i tehnološki podržanih inovacija.

FinTech je riječ od kombinacije dviju riječi, a to su financije i tehnologija te se počinje pojavljivati u 21. stoljeću. Ono je pojam za opisivanje novih tehnologija koji žele poboljšati i automatizirati isporuku, a i korištenje financijskih usluga. FinTech predstavlja niz aplikacija i alata na financijskom tržištu od kojih danas među najatraktivnijima definitivno jesu Blockchain, kripotovalute (Bitcoin), artificial inteligence, itd. Digitalizacija poslovanja i proces digitalne transformacije uvjet su za održavanje konkurentnosti, povećanje produktivnosti, te ostvarivanje spomenutog za logistiku i supply chain započinje blockchain tehnologijom. Blockchain tehnologija nova je tehnološka inovacija putem koje se odvijaju ekonomske i financijske transakcije.

Kroz blockchain tehnologiju transakcije se odvijaju anonimno, provode je umrežena računala bez posrednika, redundancija podataka sprječava gubljenje podataka, podatci koji su u bazi ne mogu se mijenjati ili brisati, prijenos novca je vrlo jednostavan jer se sve obavlja putem interneta. Osim prednosti financijske prirode blockchain tehnologija smanjuje troškove, poboljšavanja sljedivost, omogućava brže i efikasnije dijeljenje podataka. Kako se blockchain tehnologija sve više i više razvija i kao poduzeća prepoznaju njezinu važnost, velike korporacije ali i startupovi istražuju korištenje tehnologije izvan industrije financijskih usluga. Jedno od područja odnosno grana industrije, logistika i lanci opskrbe, počinju implementirati i primjenjivati blockchain tehnologiju unutar svojih poslovnih procesa. Primjena blockchain tehnologije unutar lanca opskrbe nije zastupljena u velikoj mjeri no pomaci su vidljivi. Upravo prepoznavanjem prednosti koje blockchain tehnologija omogućava i osigurava unutar lanca opskrbe dovodi do njegove sve veće primjene stavljajući blockchain tehnologiju u kontekst lanca opskrbe vidljive su njegove prednosti, a to je poboljšanje transparentnosti i sljedivosti opskrbnog lanca, kao i smanjivanje administrativnih troškove.

Blockchain tehnologija unutar lanca opskrbe pomaže svim sudionicima i zainteresiranim stranama uključenih u lanac opskrbe učinkovitije upravljanje lancem opskrbe od npr. bilježenja cijena, datuma, lokacije, kvalitete, certifikacije i drugih relevantnih informacija. Dostupnost navedenih informacija unutar blockchain-a može povećati sljedivost robe unutar lanca opskrbe, smanjiti gubitke od krivotvorina (sivo tržište), poboljšati vidljivost i usklađenost s ugovornom proizvodnjom s vanjskim poduzećima i potencijalno poboljšati poziciju organizacije kao lidera u odgovornoj proizvodnji (www.deloitte.com). Kao što je već i spomenuto blockchain može osigurati povećanu transparentnost opskrbnog lanca, kao i smanjenje troškova i rizika u cijelom opskrbnom lancu.

Konkretno, inovacije u lancu opskrbe kroz blockchain mogu donijeti sljedeće ključne prednosti: (A) Primarne potencijalne koristi: (1) Povećanje sljedivost materijala (robe) unutar lanca opskrbe kako bi se osigurali i ispunili korporativni standardi, (2) Manji gubici od trgovine krivotvorinama (sivo tržište), (3) Poboljšanje vidljivost i usklađenost u odnosu na ugovorenu proizvodnju izvana, (4) Smanjenje papirologije i administrativnih troškova; (B) Sekundarne potencijalne koristi: (1) Ojačanje korporativne reputacije kroz pružanje transparentnosti materijala koji se koriste u proizvodima, (2) Poboljšanje vjerodostojnost i povjerenja javnosti u dijeljene podatke, (3) Smanjenje potencijalnih rizika odnosa s javnošću zbog nesavjesnog ponašanja u lancu opskrbe (4) Veća uključenost i angažman dionika.

(https://www2.deloitte.com/us/en/pages/operations/articles/blockchain-supply-chain-innovation.html).

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
25.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.