Now Reading:
Od 5. rujna svugdje će cijene biti istaknute u eurima i kunama; Plenković: Gotovinu koju imate doma položite u banke
Full Article 2 minutes read

Od 5. rujna svugdje će cijene biti istaknute u eurima i kunama; Plenković: Gotovinu koju imate doma položite u banke

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem te guvernerom HNB-a Borisom Vujičićem prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj od 1. siječnja iduće godine te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, prenosi 24 sata.

– Uvođenje eura zahtjevan je zakonski proces, dodao je naglasivši kako je cilj da se provede neometano i da se građani na vrijeme informiraju i prilagode. Vlada će tijekom ove godine više od 70 zakonskih prijedloga vezanih za uvođenje eura uputiti u Sabor. Riječ je o ispunjavanju kriterija, pripremi gospodarstva, kao i pripremama za fizičku zamjenu kune eurom. Danas je 17. siječnja. Na isti taj datum iduće godine će jedino platežno sredstvo u Hrvatskoj biti euro, to je blizu. Dakle, za godinu dana kada budemo išli u dućan plaćat ćemo isključivo u eurima – rekao je Plenković.

Najavio je da će prvog ponedjeljka u rujnu, odnosno 5. rujna svugdje cijene biti istaknute i u eurima i u kunama i tako će biti istaknute do kraja 2023. Tako bi se, rekao je, građani mogli lakše prilagoditi, a svi će građani moći u bankama, Fini i pošti zamijeniti kune za eure pri čemu neće morati plaćati nikakvu naknadu.

Pozivamo već sada građane koji imaju gotovi novac, kune, kojeg drže doma, da ga polože na svoje račune u bankama jer će se trenutkom prihvaćanja eura sve ono što je u kunama automatski prebaciti u eure. Oni koji to ne učine ili zaborave na neki novac koji imaju negdje doma, moći će ga u bankama, Fini i pošti zamijeniti za eure cijelu 2023. godinu bez naknade. I idućih pet, 10 godina, zauvijek, nije bitno kada, će ga moći zamijeniti, ali samo u HNB-u, također besplatno – zaključio je premijer.

sjever.hr/ 24 sata.hr

18.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.