Now Reading:
Župan Kolar: Naše bogato iskustvo i znanje o digitalnom i zelenom ponudili smo ministarstvima, ali ih ne koriste dovoljno
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar: Naše bogato iskustvo i znanje o digitalnom i zelenom ponudili smo ministarstvima, ali ih ne koriste dovoljno

Krapinsko-zagorska županija i ove godine pomaže, odnosno sufinancira rad i programe Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. Ugovor za 2022. godinu potpisali su u ponedjeljak župan Željko Kolar i ravnatelj REGEA-e Julije Domac, a ugovor je vrijedan 700 tisuća kuna.

Prilikom potpisivanja Kolar je naglasio da Krapinsko-zagorska županija želi, pa tako i on osobno kao župan, da REGEA-a i dalje bude lider energetske transformacije Hrvatske. Dodao je i da bi želio da na sve projekte koje će Agencija u suradnji sa Županijom provoditi u slijedeće tri godine i resorno Ministarstvo gospodarstva i zaštite okoliša skrene pažnju, iako to ne smatra vjerojatnim. Ujedno se osvrnuo na sve izazove koji su pred nama na energetskom području, posebice kada se to gleda iz aspekta energetske krize koja nam predstoji, odnosno koja je već tu i koja će imati utjecaj i na gospodarstvo ali i kućne budžete.

-Mi smo bili korak ispred i kao Županija, kao institucija koja upravlja s našim zdravstvenim ustanovama, našim školama, krenuli smo u projekt obnovljivih izvora energije, kako bi smanjili trošak s jedne strane, a s druge strane pridonijeli energetskoj učinkovitosti u Republici Hrvatskoj – kazao je Kolar dodajući da Hrvatska možda ni nema druge alternative, već se okrenuti obnovljivim izvorima energije. A kako, napomenuo je Kolar, i ravnatelj Agencije Domac i samo Agencija imaju bogato iskustvo i znanje, ponudio je dijeljenje tog znanja svima koji su zainteresirani.

-Ministarstvo ili ministarstva ni približno ne koriste to iskustvo na nacionalnoj ili europskoj razini. Doduše, koristi se u određenoj mjeri to naše iskustvo ali nedovoljno – zaključio je Kolar te rekao da se županija brendira kao zelena županija. Kazao je da takav smjer traži i Europa kroz financijsku omotnicu koja je pred nama, budući je bitno da svi projekti imaju dvije važne komponente – digitalnu i zelenu. No, Kolar je siguran da Zagorje nastavlja tim smjerom i kroz sve projekte koje je Agencija pripremila.

Domac je istaknuo da je ovo već treća kriza s kojom se suočavamo u vrlo kratkom vremenu.
-Imali smo zdravstvenu krizu s kojom se još uvijek nosimo, kao i s pokušajima obnove nakon potresa, a sad smo i u energetskoj krizi, gdje su cijene energenata dostigle rekordne razine, kakve nismo imali nikad u bližoj povijesti.Mjesecima i godinama očekujemo cijene oko 2 i po puta veće nego dosad – kazao je Domac.

Dodao je da nema boljeg nego razmišljati o čistim izvorima energije, o projektima koje Agencija provodi već 13. godinu, uz potporu Krapinsko-zagorske županije, a nastavit ćemo s tim aktivnostima i ove godine. Novim zakonom o tržištu električne energije otvorena je mogućnost za formiranje tzv. energetskih zajednica građana i Agencija će sigurno takve aktivnosti provoditi i ovdje – rekao je Domac i dodao da je projekt u Zaboku već u pripremi i da je to prva energetska zajednica koja će se desiti u ovoj županiji te među prvima, ako ne i prva u Republici Hrvatskoj.
Domac je kazao i da će, između ostaloga, raditi i na aktivnostima za geotermalnu energiju, a najavio je i natječaj za mlade tvrtke s područja županije kojima će nuditi mentorstvo i pomoć u razvoju.

Podsjetimo, REGEA posluje na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te Grada Zagreba, a od prvog dana županije sufinanciraju njezin rad.
Ove, ali i zadnjih nekoliko godina, ukupni udio sufinanciranja svih osnivača kreće se oko 30 posto, što znači da ostatak sredstava, a naš godišnji proračun je ove godine 15 milijuna kuna, su sredstva koja se dobivaju na europskim natječajima ili na tržištu – zaključio je Domac.

s.kalajdžija/sjever.hr
17.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.