Now Reading:
Ravnatelj OB Zabok Vančina: Imamo najmanje hospitaliziranih u posljednja dva mjeseca, ali broj zaraženih u Zagorju se udvostručio
Full Article 3 minutes read

Ravnatelj OB Zabok Vančina: Imamo najmanje hospitaliziranih u posljednja dva mjeseca, ali broj zaraženih u Zagorju se udvostručio

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je u petak je bilo12, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 42 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, među kojima 11 na respiratoru.

Naravno, nije to mala brojka, ali treba uzeti u obzir da je dnevni prosjek hospitaliziranih u prošlom tjednu bio 60, dok je tjedan dana prije iznosio 66, a prije dva tjedna 72. Prema svim podacima, u petak je bio najmanji broj hospitaliziranih u posljednja dva mjeseca.

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana pad broja hospitaliziranih ocijenio je sjajnim, no ono što nije dobro jest udvostručen broj zaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji, naglasio je.

-S obzirom na visoku zaraznost omikrona, došlo je do toga da imam povećan broj testiranih pacijenta u šatoru. Rekord testiranih dosada je bio preko 700, sada u utorak je bilo 648 testiranih tako da taj rekord još nismo prestigli, ali sigurno da taj broj koji se dolazi testirati nije dobar. Očigledno je da se radi o velikoj zaraznosti, ali na svu sreću, do danas se to nije odrazilo na broj hospitaliziranih i zbog toga smo mi svi skupa sretni – rekao je Vančina.

Usporedio je sadašnji situaciju s onom kad je Zagorjem dominirao delta soj koronavirusa.
-Mi bi danas imali sigurno 120-130 hospitaliziranih. No s obzirom na preboljenje i na cijepljenje očigledno da je to manje, ali to govorim sa skepsom jer su brojke takve zadnjih tjedan dana. Obično su hospitalizacije imali s odmakom od 10-15 dana, kada se stvari zakompliciraju, tako da moramo pričekati što će se dogoditi – istaknuo je.

Vančina je rekao i da organizacija rada u bolnici još uvijek nije onakva kakva bi trebala biti i to zbog covid odjela, neovisno o tome koliko je na odjelu pacijenata.
-I dalje kirurgija radi manjim obimom, i dalje je odjel interne na odjelu kirurgije i sve dalje i to sve skupa nije dobro. Zato je bitno što se događati narednih 10-ak dana. Vidjet ćemo što će se događati s brojem hospitaliziranih .Na respiratoru u petak 11 pacijenata, imali smo ih prije 25 i tu se brojka smanjila i neka ne bude nijedan na respiratoru onda ćemo biti zadovoljni i sretni – naglasio je Vančina poručivši da i dalje prate situaciju, uz nadu da neće biti navale, ali to, rekao je, ovisi o ljudima i cjelokupnoj epidemiološkoj situaciji.
Sve one koji se dosad nisu cijepili ili docijepili, ravnatelj zabočke bolnice pozvao je da to naprave, kako bi smanjili mogućnost dolaska u bolnicu, a time i pritisak na bolnički sustav.

a.kučić/sjever.hr
15.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.