Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija pionir turizma središnje Hrvatske – župan Kolar: Promptno smo reagirali na nove okolnosti!
Full Article 5 minutes read

Krapinsko-zagorska županija pionir turizma središnje Hrvatske – župan Kolar: Promptno smo reagirali na nove okolnosti!

Krapinsko-zagorska županija može se pohvaliti izrazito dobrim turističkim brojkama ostvarenim u 2021. godini. Naime, kako je pojašnjeno u srijedu na konferenciji za medije, gosti u Zagorju su prošle godine ostvarili 81,5 posto noćenja u odnosu na rekordnu, pretpandemijsku 2019. godinu što je daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske.

Da je riječ o sjajnom rezultatu, potvrdio je i župan Željko Kolar zahvalivši svim turističkim djelatnicima koji su promptno reagirali na nove okolnosti. Iako je s obzirom na pandemiju bilo izgledno da će se Krapinsko-zagorska županija koja je prijašnjih godina privlačila velik broj stranih turista suočiti s padom njihovog broja, kako je naglasio Kolar, turističke kampanje usmjerili su na domaće tržište što je donijelo i rezultate.

-Mi smo zapravo u 2021. godini smo imali više domaćih gostiju nego što smo imali rekorde 2019. godine – rekao je Kolar uvjeren kako će suradnja s Gradom Zagrebom i zajednička promocija uroditi plodom i i dalje privlačiti domaće goste.

S obzirom da je s novom, 2022. godinom krenuo i novi val pandemije koronavirusa te da nije izgledno kako će on utjecati na turističku sezonu, župan Kolar pojasnio je kako fokus u prvom tromjesečju biti na domaćim gostima, a dalje analizirajući situaciju, promotivne aktivnosti usmjerit će prema inozemstvu.

Muzeji Hrvatskog zagorja u protekloj su godini ostvarili dobre rezultate. Rekao je tako ravnatelj Jurica Sabol naglasivši kako su u 2021. godini imali 170.002 posjetitelja. Pojasnivši kako je riječ o ukupnom broju posjetitelja svih izložbi, edukacijskih programa, manifestacija, priredba, koncerata i događanja koja organiziraju njihove ustrojstvene jedinice na području županije, Sabol je istaknuo kako je riječ o dobrim brojkama.

-U 2021. godini došli smo do 170 tisuća posjetitelja što je u odnosu na 2020. godinu porast od 86 posto. Međutim, još znatno zaostajemo za rekordnom 2019. godinom, tu smo na 56 posto – rekao je Sabol i pojasnio kako su jedan od glavnih razloga manje posjećenosti muzeja taj što nema organiziranih školskih ekskurzija.

Naime, polovica ukupnog broja posjetitelja su učenici osnovnih i srednjih škola, a zbog pandemije, grupe su počele dolaziti tek na jesen.

-Gotovo 60 tisuća posjetitelja privukli su naši programi koji su organizirani u pet muzeja, a važno je naglasiti i da u 2021. godini nije otkazan niti jedan program, niti jedno događanje i da je sve realizirano sukladno planu – zaključio je.

Župan Kolar je naglasio kako je kulturna ponuda sastavni dio cjelokupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije pojasnivši kako će i WRC koji će se održati u travnju biti vezan uz Dvorac Veliki Tabor.

Direktorica županijske Turističke zajednice Sanja Škrinjar naglasila je kako je Krapinsko-zagorska županija u 2021. godini ostvarila 156.663 dolazaka i 304.573 noćenja što je u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom 85,17 posto više dolazaka i 81,56 posto više noćenja. Iako je prije pandemije Zagorje imalo podjednako domaćih i stranih turista, prošle godine su ipak prevladali domaći turisti. Najviše stranaca bilo je iz Slovenije, Poljske i Njemačke, a zanimljivo je što turista iz Italije gotovo da i nije bilo, dok je broj turista iz Danske, Nizozemske i Belgije porastao.

Od domaćih turista predvode oni iz Grada Zagreba, a zatim slijede gosti iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.

-Interesantno je da smo u usporedbi s 2019. godinom, u 2021. godini imali više gostiju upravo iz Osječko-baranjske, Zagrebačke, Međimurske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije – rekla je Škrinjar dodavši kako je zabilježen porast domaćih turista, pojačan interes iz slavonskih županija i iz same središnje Hrvatske.

Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, 75,5 posto i kampovima, 77,7 posto.

-Popunjenost kreveta u naša četiri najjača hotela kreće se između skoro 71 posto do 74,5 posto. Najveći broj noćenja ostvaren je na području Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća, 137.984 ili 44,5 posto ukupno ostvarenih noćenja što je itekako dobro – pojasnila je Škrinjar dodavši kako je Krapinsko-zagorska županija prema broju ostvarenih noćenja najbolja u središnjoj Hrvatskoj.

Uz online i offline oglašavanja među vodećim aktivnostima u 2021. godini izdvajaju se: Labelling obiteljskog smještaja “True Zagorje Home”, Zagorje Outdoor, Around Zagreb, Vinogradi s pogledom, 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske, Zagorje card i Okusi hrvatske tradicije – Okusi Zagorja.

U 2022. godina u planu je certifciranje projekta “True Zagorje Home” kojim će se povećati konkurentnost i razina kvalitete obiteljskog smještaja, projektom Vinogradi s pogledom brendirat će se zagorske vinske regije, a najavljen je i projekt ebike&Wine. Nastavlja se i s promocijom tradicionalnih zagorskih jela kroz Okuse Zagorja i projektom Zagorje Outdoor i jedinstvenim kulturno-turističkim proizvodom 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma.

Uz brojne kampanje, u 2022. godinu u travnju će se u Krapinsko-zagorskoj županiji održati i jedno od najatraktivnijih natjecanja na svijetu WRC – FIA World Championship, a zakazan je i potpuno novi event u suradnji s poznatim brendovima na atipičnim lokacijama.

tklopotan / www.sjever.hr
12.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.