Now Reading:
Obilježen najznačajniji dan u međimurskoj povijesti – župan Posavec: Volja, svijest i odlučnost međimurskog naroda pokazali su pripadnost matici zemlji!
Full Article 3 minutes read

Obilježen najznačajniji dan u međimurskoj povijesti – župan Posavec: Volja, svijest i odlučnost međimurskog naroda pokazali su pripadnost matici zemlji!

Međimurska županija u ponedjeljak je prigodno obilježila značajan datum svoje povijesti. Naime, 9. siječnja, važan je zbog spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države davne 1919. godine. Ta odluka donesena je jednoglasno na velikoj skupštini međimurskih Hrvata na trgu pred franjevačkom crkvom u Čakovcu.

Povijesna važnost tog dokumenta leži u njegovoj ulozi očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija, a u njemu stoji da je u hrvatskom narodu u Međimurju uvijek živjela želja da se politički sjedini sa svojim sunarodnjacima te da imperijalizam mađarske države nije uspio stvoriti jedinstveni i jednojezični narod, kao ni kod ostalih nemađarskih naroda, tako ni kod međimurskih Hrvata.

Prigodan program obilježavanja započeo je u Macincu polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod rodne kuće dr. Ivana Novaka. Vijenci su uz zapaljene svijeće položeni i na grobovima dr. Vinka Žganca u Vratišincu, Juraja Lajtmana u Prelogu i dr. Ivana Novaka u Mihovljanu.

Središnji dio svečanosti bio je u Čakovcu, gdje su delegacije Grada i Županije položile vijenac i zapalile svijeće kod spomen-ploče ocu Kapistranu Geciju ispred Katoličkog doma Čakovec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je 9. siječanj 1919. godine jedan od najznačajnijih datuma u međimurskoj povijesti, kada je voljom, odlučnošću i njegovanjem običaja, tradicije i pisma međimurski narod pokazao i odlučio da je Međimurje sastavni dio Hrvatske, a ne Mađarske pod čijom je vlašću bilo od 1861. godine.

Kako je kazao, na velikoj narodnoj skupštini na Franjevačkom trgu u Čakovcu, tog se dana skupilo preko 10 tisuća ljudi, gotovo jedan član iz svakog domaćinstva što je izrazito puno za ono vrijeme otežane komunikacije.

-To je velik događaj, jedan od najvećih i nakon toga se Međimurje odcijepilo od Mađarske i pripojilo matici zemlji. Prije toga prethodila su i vojna akcija, za Badnjak 1918. godine, a tijekom Prvog svjetskog rata Međimurje je pretrpjelo velike žrtve, ali volja, svijest i odlučnost naroda ipak su pokazali pripadnost matici zemlji – poručio je Posavec dodavši kako Međimurska županija taj važan datum svake godine dostojno obilježava, odajući počast pojedincima koji su stali na čelo tog pokreta.

-To ćemo činiti i u budućnosti kako bismo poslali snažnu poruku identiteta međimurskog naroda – zaključio je Posavec.

Gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana Josip Grubišić istaknuo je kako je otac Kapistran Geci bio velik čovjek koji je, kao i ostali vođe pokreta dao sve od sebe kada je bilo potrebno i bio mali kada je trebalo pokupiti zasluge za svoj rad.

Ljubav je velikodušna, ona daruje sve od sebe da druge učini velikima, a sama će se uvijek povući u pozadinu. Zato i mi zahvalimo Gospodinu na našem pokojnom i velikom čovjeku patru Kapisranu, ali i na svima onima koji su bili veliki u svoje vrijeme. Nisu bili prepoznati u to vrijeme, ali dali su sve od sebe – poručio je gvardijan Grubišić.

Program se nastavlja i u popodnevnim satima svečanom akademijom u Zgradi Scheier u 17 sati te svetom misom u Crkvi sv. Nikole biskupa koja je zakazana za 18.30 sati.

abrkic / tklopotan / www.sjever.hr
10.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.