Now Reading:
Jesu li tragični slučajevi smrti trudnice i bebe na sjeveru Hrvatske mogli završiti drugačije – trebaju li se sve trudnice cijepiti?
Full Article 2 minutes read

Jesu li tragični slučajevi smrti trudnice i bebe na sjeveru Hrvatske mogli završiti drugačije – trebaju li se sve trudnice cijepiti?

U posljednjih mjesec i pol dana u Koprivnici su zabilježena tri teža slučaja oboljenja trudnica od koronavirusa pri čemu je jedna nažalost preminula, a druga rodila mrtvorođenče. Bi li ovi slučajevi drugačije završili da su trudnice bile cijepljene?

Kako bismo doznali je li cijepljenje trudnica nužno i što im se savjetuje, kontaktirali smo Udrugu RODA koja okuplja trudnice i rodilje i upitali za njihove stavove u vezi toga.

Iako odluku o cijepljenju prepuštaju isključivo trudnicama osobno te naglašavaju kako ju je potrebno donijeti na temelju zdravstvenog stanja trudnice, odnosno rodilje, Udruga RODA ističe da je cijepljenje najbolji način zaštite od bolesti, kako za žene, tako i za novorođenčad.

Njihovi savjeti trudnicama i rodiljama su jasni, cijepljenje se preporuča i u trudnoći i smanjuje rizik bolesti. Kako stoji na njihovoj web stranici na kojoj redovito objavljuju upute i savjete, dojilje mogu normalno nastaviti dojiti nakon cijepljenja, a žene koje planiraju trudnoću ju ne trebaju izbjegavati nakon cijepljenja jer ne postoje dokazi da cjepivo utječe na plodnost.

-Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 preporučuje se u trudnoći svim trudnicama starijima od 16 godina. Cijepljenje je najbolja zaštita protiv poznatih rizika koje bolest COVID-19 nosi za trudnice i za njihove bebe. Cjepivo štiti COVID-19 pozitivne trudnice koje imaju veći rizik obolijevanja od ozbiljnog oblika bolesti i potrebe za liječenjem na odjelu intenzivne liječničke njege, kao i povećan rizik od prijevremenog poroda – stoji u odgovoru iz Udruge RODA.

tklopotan / www.sjever.hr
05.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.