Now Reading:
Nova kategorija i udvostručene kazne – što vas očekuje izmjenama Zakona o sigurnosti na cestama
Full Article 2 minutes read

Nova kategorija i udvostručene kazne – što vas očekuje izmjenama Zakona o sigurnosti na cestama

U sinoćnjem Otvorenom HRT-a voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija rekao je kako se čeka da izmjene i dopune Zakona o sigurnosti na cestama dođu na dnevni red saborske sjednice.

– Bit će dva čitanja, ali mi se nadamo da bi s proljećem zakon stupio na snagu. Zbog novih prijevoznih sredstava, a tu ne mislim samo na električne romobile, mi smo morali uvesti jednu novu kategoriju – osobna prijevozna sredstva – i ovim smo zakonom morali regulirati načine na koje će oni prometovati i uvjete koji će trebati vozačima da mogu upravljati tim prijevoznim sredstvima – kazao je Mataija i dodao da zakon ima i nekih drugih promjena.

Povisili smo kaznu za neprilagođenu brzinu s 500 na 1000 kuna. Osim toga uvodimo i jednu obvezu liječnicima da ako kod vozača dođe do privremene promjene zdravstvenoga stanja, najduže na 6 mjeseci, zbog koje on nije u stanju sigurno upravljati vozilom liječnik mu to mora reći, upozoriti ga, to evidentirati u medicinsku dokumentaciju i to upisati u centralni zdravstveni informacijski sustav, a mi ćemo imati informaciju o tome – istaknuo je Mataija dodavši da policija neće imati uvida u to o kojim se dijagnozama radi.

– Koje će to zdravstvene dijagnoze biti to će se naknadno utvrditi dopunama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koje će donijeti Ministarstvo zdravstva – rekao je.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / hrt.hr
04.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.