Now Reading:
Stiže li Bollywood u Varaždin? Indijski producenti zainteresirani za varaždinske ulice kao filmske kulise
Full Article 3 minutes read

Stiže li Bollywood u Varaždin? Indijski producenti zainteresirani za varaždinske ulice kao filmske kulise

Grad koji sve više postaje grad ‘sedme umjetnosti’, grad koji kroz „Trash Film Festival” i međunarodni festival animiranih filmova djece i mladih „Vafi”, ali i kroz osnivanje Filmskog ureda Varaždin polako, ali sigurno promovira Grad Varaždin kao film friendly. Očaravajuće kulise Grada, njegovi sportski objekti, parkovi, dvorci, palače, ulice i trgovi destinacije su koje direktno utječu na turističku ponudu grada kroz filmski turizam.

Naime, 5% turista iz zemalja članica Europske unije ističe lokaciju omiljenog filma kao prvi motiv za izbor destinacije, a treba naglasiti kako je motiv inozemnih gostiju iz Azije još je veći. Nadovežimo se na filmski turizam… On utječe na produljenje turističke sezone, s njime se dobiva cjelogodišnji proizvod, a turističke agencije sve češće u ponudu uvrštavaju obilazak lokacija snimanja. Shvaćajući navedeno, Filmski ured Varaždin, kao jedan od pet formalno takvih u Hrvatskoj, trudi se biti u koraku sa svjetskom filmskom scenom pa je tako Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, nedavno uime Ureda na međunarodnom događanju Focus 2021 u Londonu imala online sastanak s indijskom tvrtkom Europa Media&Entertainment, koja predstavlja filmske lokacije u Mumbaiju (Bombay). Spomenimo i kako će jedan producent iz Mumbaija u veljači iduće godine stići u Varaždin!

– Indijski producenti iskazuju velik interes za snimanje u Hrvatskoj. Kroz razmjenu mailova ćemo još detaljnije predstaviti Varaždin i okolicu kao potencijalne filmske kulise – rekla je ravnateljica Velimirović Vukalović za portal Poslovni.hr i nadovezala se na skori posjet producenta.

– Ono što očekujem od tog posjeta je promocija grada Varaždina i cijele županije ne samo u smislu potencijalnih lokacija za snimanja, već i u turističkom. Razgovarali smo o mogućnosti dovođenja instagramera iz Indije koji bi na svojim profilima popratili našu regiju. Želimo u POU pokrenuti niz aktivnosti vezanih uz kreativne industrije pa sam predložila gostu iz Indije da održi predavanja u Varaždinu na temu Bollywooda i da prikažemo njegova dva igrana filma u gradskom kinu Gaj – rekla je Velimirović Vukalović.

Varaždinskom filmskom uredu glavna je zadaća da bude point točka snimateljskih ekipa u Varaždinu u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Turističkim zajednicama grada Varaždina i Varaždinske županije. Druga, ali jednako važna zadaća je pomoć pri pronalasku odgovarajuće lokacije za snimanje, povezivanje, ali i ostvarivanje suradnje s lokalnim i srednjim poduzetnicima.

– U slučaju većih produkcijskih projekata mogu biti uključeni pružanjem svojih usluga, npr. kroz smještaj snimateljskih ekipa, ugostiteljstvo, usluge frizera, vizažista, make-up artista – objasnila je Velimirović Vukalović.

Cilj je privući filmaše iz Hrvatske, regije i ostatka svijeta. A u tom smislu izvidjet ćemo mogućnosti osmišljavanja modela poticaja za produkcijske kuće uz potpore koje pruža Hrvatski audiovizualni centar. Ključno je da u 2022. realiziramo godišnji plan – izrada pravilnika o radu Ureda, dorada web stranice podacima o uslugama u gradu, dodatno umrežavanje s važnim dionicima iz filmske industrije u zemlji i inozemstvu – zaključila je ravnateljica Velimirović Vukalović.

Na kraju, spomenimo kako je filmska industrija ogroman potencijal cijeloj zemlji, budući da otvara nova radna mjesta i financijsku korist, a upravo je rad Filmskog ureda veliki iskorak. Treba istaknuti kako će Ured kontinuirano raditi na usavršavanju osoba za specifična filmska zanimanja, ali i poticati proizvodnju filmova u Varaždinu kao pomoć u produkciji i prijavama na fondove. No, puno još rada predstoji kako bi Hrvatska u cjelini ponovno bila relevantna filmska produkcijska destinacija.

mčaržavec/poslovni.hr/www.sjever.hr
30.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.