Now Reading:
Profesor Lukšić tvrdi: Nema teže oboljelih bolesnika među onima koji su primili treću dozu
Full Article 2 minutes read

Profesor Lukšić tvrdi: Nema teže oboljelih bolesnika među onima koji su primili treću dozu

Neki o omikronu govore kao o velikoj ugrozi, drugi kao o božićnom poklonu, jedni tvrde da je iznimno opasan, a ima ih koji se s time ne slažu. U svakom slučaju, omikron je tu i narednih se tjedana očekuje porast broja zaraženih.

O epidemiološkoj situaciji i izdržljivosti zdravstvenog sustava u dugotrajnoj epidemiji u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić.

Kazao je kako je prema svim predviđanjima realno očekivati skok broja novozaraženih, a time i veći broj bolesnika za bolničko liječenje, a zdravstveno je osoblje umorno pa i psihički iscrpljeno.

-Ako bi bio veći broj zaraženog zdravstvenog osoblja, naravno da bi to ugrozilo funkcioniranje. Ne samo za pružanje zdravstvene skrbi COVID bolesnicima, već i svima drugima koji trebaju bolničko liječenje – rekao je Lukšić.

Danas imamo oko 75 do 80 posto hospitaliziranih bolesnika koji nisu cijepljeni, ističe Lukšić, a jednako je takva situacija s preminulim bolesnicima.

-To su egzaktne brojke i govore najviše o potrebi za cijepljenjem. Pozivam građane na primanje i treće doze – poručio je Lukšić.

Kad je riječ o oboljelima u bolnici koji su primili doze, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava za HRT je kazao da nemaju težih slučajeva.

-Nismo imali teže hospitaliziranog bolesnika koji je primio treću dozu – rekao je Lukšić te poručio da lijekovi protiv covida ne mogu biti zamjena za cjepivo.

-Lijek se daje u vrlo indiciranim slučajevima. On je namijenjen za liječenje, ali zaustavljanje širenja virusa moguće je samo prevencijom, a to je cijepljenje – ustvrdio je.

Prema Lukšićevim riječima upravo je slaba procijepljenost razlog velikom broju preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj, ali je dodao da je u pitanju i starost populacije.

screenshot/HRT
www.sjever.hr/HRT
29.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.