Now Reading:
Spasite nekome život – darujte krv! Najavljene nove akcije Društva Crvenog križa Zagrebačke županije u siječnju
Full Article 2 minutes read

Spasite nekome život – darujte krv! Najavljene nove akcije Društva Crvenog križa Zagrebačke županije u siječnju

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom siječnja provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija. Pritom su svi dobrovoljni darivatelji krvi dužni poštivati epidemiološke mjere i kriterije koji su pobrojani u nastavku.

Na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od izlaska iz izolacije. Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje. Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s osobama zaraženim sa SARS-CoV-2 virusom) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv. Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.

Kriteriji za odabir darivatelja krvi nakon cijepljenja protiv covid-19 virusa su; ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V): odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok). Odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija). Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac): odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja. Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja.

Akcije će provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica, Samobor, Zaprešić, Dugo Selo, Jastrebarsko i Ivanić-Grad, a detaljan raspored pronađite na klik.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
28.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.