Now Reading:
Otvorene spomen ploče u znak sjećanja na nestale i poginule pripadnike 7. gardijske brigade: “Često smo, kada smo držali položaj na Velebitu, gledali u daljinu, u Dinaru, i zamišljali kome je lakše ili teže”
Full Article 4 minutes read

Otvorene spomen ploče u znak sjećanja na nestale i poginule pripadnike 7. gardijske brigade: “Često smo, kada smo držali položaj na Velebitu, gledali u daljinu, u Dinaru, i zamišljali kome je lakše ili teže”

29. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Puma ove je godine u Varaždinskoj županiji organizirana kroz tri dana kako bi se obilježila godišnjica pogibije 31 i nestanak jednog pripadnika brigade. Tako je program obilježavanja u četvrtak, 23. prosinca započeo svetom misom u Crkvi Dobrog pastira u Varaždinu, nakon čega su u kapelici Svetog Jurja položeni vijenci i zapaljene svijeće. Ovogodišnja posebnost ove velike i važne obljetnice bilo je otvorenje spomen ploča u kapelici čija je izrada započela prije dvije godine, a projekt je financiran od strane Ministarstva obrane.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, u ratno vrijeme pripadnik specijalne jedinice policije, ratnim je pripadnicima 7. gardijske brigade Puma čestitao njihov dan i zahvalio na svemu što su učinili za domovinu, a isto tako, naglasio je kako se danas s pijetetom prisjećamo svih njihovih poginulih pripadnika.

– Kada govorimo o Pumama i o ratnom putu bitno je naglasiti da su oni krenuli već na samom početku Domovinskog rata u obranu naše domovine, kao pripadnici jedinica posebne namjene u sklopu MUP-a iz Vinice, potom je ta postrojba prerasla u 5. bojnu 1. A brigade Tigrova, da bi ’92. iz njih nastala 7. gardijska brigada. Bitno je za naglasiti da od 91 poginulog pripadnika, i jednog koji se još uvijek vodi kao nestali, 53-oje ih je poginulo u susjednoj Bosni i Hercegovini – poručio je župan Stričak.

Često smo, kada smo držali položaj na Velebitu, gledali u daljinu, u Dinaru i zamišljali kome je lakše ili teže i s nestrpljenjem čekali taj dan kada ćemo krenuti u oslobađanjem naše domovine. Mi smo u Oluju krenuli s Velebita, oni s Dinare. Prvi dan smo ostali doslovno bez vode, drugi dan smo lagano napredovali prema Gračacu i negdje oko 10 sati je došla informacija „Pume su oslobodile Knin”. Kada smo to čuli, više nismo bili niti gladni ni žedni ni umorni – prisjetio je župan Stričak i dodao kako to govori o utjecaju Puma na sve postrojbe.

Gradonačelnik grada Varaždina, Neven Bosilj nadovezao se na jučerašnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je u sklopu jučerašnjeg obilježavanja 29. godišnjice osnutka brigade rekao kako su Pume jedne od najhrabrijih i najvećih hrvatskih brigada.

– Danas, na godišnjicu osnutka, prisjećamo se svih poginulih i nestalih pripadnika te brigade koji su dali nemjerljiv doprinos slobode našoj domovini – poručio je gradonačelnik Bosilj.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop u ime ministarstva i udruge zahvalio je svima koji su se odazvali u odavanju počasti svim poginulim pripadnicama 7. gardijske brigade Puma.

Poginuo je 91 pripadnik tijekom operacija. Imamo još jednog nestalog i tu pokušavamo uložiti maksimalan napor kako bi i taj dio riješili jer nema veće boli nego kada obitelj ne može zapaliti svijeću gdje su posmrtni ostaci njihovog člana. U tom pogledu pokušavamo napraviti određeni iskorak – rekao je Jakop.

Podsjetimo i kako su pripadnici 7. gardijske brigade izvjesili hrvatski stijeg na kninsku tvrđavu, a da su godinu dana prije početka same operacije bili upućeni na Livanjsko polje gdje su oslobađajući vrhove Dinare stvorili preduvjete za oslobođenje Knina. Valja podsjetiti i na spomenik na Velikoj Duvjakuši koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1 709 metara, a koji se sastoji od 32 kamena s uklesanim imenima stradalih, a od kamenja iz crkve u Kijeve koja je srušena početkom Domovinskog rata. Spomenik je svečano otkriven 2012. godine. U njegovoj se blizini nalazi i planinarsko sklonište Puma koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1 630 metara.

mčaržavec/www.sjever.hr
23.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.