Now Reading:
SLUČAJ GAĆINA NA SUDU: „Bitno je da se poštuju zakon i Ustav i što je najvažnije, da se poštuje božji zakon” – ravnatelj Štibohar: Koji su njihovi pravi motivi?
Full Article 4 minutes read

SLUČAJ GAĆINA NA SUDU: „Bitno je da se poštuju zakon i Ustav i što je najvažnije, da se poštuje božji zakon” – ravnatelj Štibohar: Koji su njihovi pravi motivi?

Početkom rujna, na samom početku tekuće školske godine slučaj „Gaćina” u zagorskoj Osnovnoj školi Krapinske Toplice koji je počeo burno, dramatično i bez zakonskog okvira, u najmanju je ruku, razbuktao mišljenja javnosti, punili su se novinarski redci, izvještavalo se o nasilnim i ne korektnim prosvjedima, dijelilo se ljude na maskere i antimaskere, novinare se nazivalo lažovima, zvalo se ministra Fuchsa, prijavio se nelegalan prosvjed, govorilo se o nepostojećim medicinskim dokumentima, vrtjelo se krug. Ukratko, bilo je to vrijeme pobune koja je na kraju završila na sudu.

Podsjetimo, Kristijan Gaćina i njegov sin Nikola s početkom ove školske godine pobunili su se zbog obaveznog nošenja maski u školskim prostorima. Kako je tada isticao Gaćina, glupost je da su maske na hodnicima obavezne, a u učionici ne. Pitao se širi li se virus samo po školskim hodnicima, pa su jednog lijepog jutra u školu odlučili ući nasilno. Kada je tijekom cijele gungule tražen liječnički pregled kojim bi se isto utvrdilo, učenik i njegova obitelj to su odbili, a podsjetimo i da je Nikola proteklu školsku godinu najnormalnije nosio masku.

Vlast pripada narodu. Narod je vlast – vikao je tada Gaćina i dodao kako je njemu bitan njegov sin i njegovo normalno školovanje. Kako kaže, „Bitno je da se poštuju zakon i Ustav i što je najvažnije, da se poštuje božji zakon”. Na koji je zakon Gaćina mislio, teško je procijeniti budući da je nekoliko mjeseci kasnije donijeta nepravomoćna presuda u korist škole. Dakle, prema nepravomoćnoj presudi suda u Zlataru, škola je opravdano zabranila pohađanje nastave. Kako kaže presuda, škola je morala poštovati propisane epidemiološke mjere, a obitelj Gaćina nije apsolutno nikakvim dokumentom dokazala da je nošenje maske štetilo Nikolinom zdravlju!

Show programa nije nedostajalo ni na sudu u Zlataru gdje je Nikolin otac tijekom postupka skinuo masku, nastavivši iskazivati građanski neposluh, a isto je učinio i njegov odvjetnik.

Kontaktirali smo Kristijana Gaćinu kako bismo, između ostalog, saznali kako se uopće usudio pokrenuti pravni postupak, svjestan da potrebni dokazi ne postoje, no na poziv je odgovorila žena kazavši kako gospodina Gaćine nema, a na naš zahtjev da ljubazno prenese poruku gospodinu kaže „Ne znam. Prenijet ću mu, ali ne znam da li će vam se povratno javiti.”

Kontaktirali smo i ravnatelja Osnovne škole Krapinske Toplice, Samsona Štibohara, koji se ogradio i kaže kako nema potrebe stvari izvlačiti iz konteksta i istupati.

– Jasno je. Pravila se moraju poštivati. Na koncu optužbe kojima je on teretio školu i mene da nismo postupali sukladno tim nekakvim konvencijama sud je donio presudu u kojoj se vidi da smo postupali ispravno. Koji su njihovi pravi motivi i da li su to neki motivi koji su skriveni od nas i naših saznanja, ne znam. Sud je donio jedino ispravno rješenje i potvrdio ono što smo radili cijelo vrijeme, a to je da smo poštivali pravila i da se protokoli moraju poštivati, da je to jedini ispravan način u ovoj borbi protiv pandemije i zaštite od bolesti – komentirao je ravnatelj Štibohar koji nam je otkrio kako je Kristijan, zajedno sa svojim odvjetnikom tijekom postupka bio bez maske.

“Tvrdnja učenika i njegovih roditelja da mjera nošenja maske nije razmjerna u odnosu na dječakove zdravstvene i mentalne potrebe nije tijekom postupka polučila pozitivne rezultate, jer nisu dostavili sudu nikakvu vjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, ni bilo kakvu drugu dokumentaciju, niti potvrdu liječnika, o tome da bi za dječaka nošenje zaštitne maske bilo medicinski neprihvatljivo zbog kroničnih bolesti ili drugih bolesnih stanja.

Po ocjeni ovog suda mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ova zaštitna mjera uz sve ostale epidemiološke mjere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini“, stoji u nepravomoćnoj presudi na koju Nikola i njegova obitelj mogu uložiti žalbu, prenio je Index.

mčaržavec/www.sjever.hr
21.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.