Now Reading:
Župan Kolar: Brendiramo županiju zelene energije!
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar: Brendiramo županiju zelene energije!

Nakon Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana koja je prva u Hrvatskoj dobila vlastitu fotonaponsku elektranu na red je došla i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice gdje je u petak, 17. prosinca najavljeno puštanje druge fotonaponske elektrane na području Krapinsko – zagorske županije, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Solaris Pons, vodeća tvrtka na području Republike Hrvatske, zadužena je za realizaciju projekta koji će bolnici donijeti uštede s prvim danom priključenja na sustav, a moderna načela služe kao dobar primjer drugim zdravstvenim ustanovama. REGEA je nepresušan izvor ideja koje su uvijek inovativne, Krapinsko – zagorska županija ovakvim projektima ponovno dokazuje da joj je važan održivi razvoj i da vodi brigu o prirodi i energetskoj učinkovitosti.

Župan Kolar je podsjetio na jučerašnju Županijsku skupštinu gdje je donijet plan razvoja Krapinsko – zagorske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine i gdje je između ostalog, istaknuto kako je cilj da Županija bude pametna i zelena, a da je ranije spomenuti projekt dokaz pametnog razmišljanja i promišljanja zbog kombinacije javnog i privatnog partnerstva.

– Osim očuvanja prirode tu su i obnovljivi izvori energije. Preko natječaja HERA-e planiramo takva 42 projekta koji će biti na zgradama naših škola, naših zdravstvenih ustanova, domovima zdravlja, a i parkirališta. To je naše opredjeljenje. Ni jedna županija nema toliko pripremljenih projekata u ovim granama, a zahvaljujući našoj REGEA-i ponovno smo lider po ovakvim projektima – rekao je župan Kolar i kazao kako je to još jedan dokaz kako Županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova vodi brigu o odgovornom ponašanju i upravljanju, budući da se kroz ovaj projekt, osim energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, uvelike štedi u potrošnji električne energije.

– Brendiramo se. I u ovom području se brendiramo kao Županija i biti će još ovakvih brendiranih projekata gdje će nas kao Županiju pozicionirati na karti Hrvatske, a sve ostale općine i gradove pozivam da nas prate u ovakvim projektima. Što više pozitivnih brendova, to više pozitivnih i velikih projekata – poručio je župan.

Ravnateljica Specijalne bolnice Krapinske Toplice, Željka Žnidarić, naglasila je kako je ovaj projekt jedan korak u poboljšanju energetske učinkovitosti Specijalne bolnice Krapinske toplice.

– Tijekom ljeta smo u suradnji s REGEA-om pripremili natječajnu dokumentaciju i proveli postupak za izgradnju solarne elektrane na dijelu našeg novog bolničkog objekta. Radovi postavljanja elektrane su privedeni kraju i tijekom sljedećeg tjedna očekujemo puštanje u rad. Investicija za bolnicu je iznosila nula kuna, a vlasnik elektrane je, za sada, investitor, sva električna energija iz elektrane će se koristiti u bolnici, a nakon deset godina ona prelazi u vlasništvo bolnice – objasnila je ravnateljica Žnidarić.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Julije Domac, posebno je naglasio kako je ovo korak koji pokazuje odgovorno gospodarenje energijom, a još važnije je da su investicije u obnovljive izvore energije na području Krapinsko-zagorske županije realizirane bez kune troška za javni proračun.

Najavljujem val investicija na proljeće na školskim zgradama na području Županije, na domovima zdravlja te na parkingu Opće bolnice Zabok. Računam da ćemo udvostručiti solarni kapacitet bolnice s pokrivanjem parkinga, dakle udvostručiti proizvodnju električne energije i osigurati ugodniji parking svim korisnicima bolnice. Ovakvih solarnih elektrana zasad još nema po bolnicama u Hrvatskoj, ovo su prvi bolnički objekti koji imaju fotonaponske elektrane, ali REGEA uz potporu Europske investicijske banke provodi veliki investicijski projekt PVMax kojim ćemo, ne samo na području naše županije, nego na području cijele Hrvatske, ovakve objekte uskoro gledati svakodnevno – najavio je Domac i dodao kako REGEA zagovara korištenje krovova koji su na raspolaganju, a da se ne zauzimaju zelene površine, pogotovo na području Krapinsko – zagorske županije što je način povećanja proizvodnje.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana kojoj je prošle godine Hrvatsko energetsko društvo dodijelilo Nagradu „Hrvoje Požar” kroz natječaj za realizirani projekt Racionalnog gospodarenja energijom, Tihomir Vančina, izvijestio je kako je do sada, a od listopada 2019. godine od kada radi elektrana na bolnici postignuta ušteda godišnje proizvodnje od 13 do 15 posto.

– Zahvaljujući elektrani od 420 kW proizveli smo 1000 MWh struje, a nakon 10 godina elektrana će biti u potpunosti naša, a to znači da ćemo štedjeti otprilike 400 tisuća kuna mjesečno jer je sad potrošnja naše bolnice ukupna oko 3 milijuna kuna – pojasnio je ravnatelj Vančina.

Svjedoci smo sve većih projekata i realizacija, kao i interesa za fotonaponske elektrane što je zaista dokaz kako Krapinsko – zagorska županija teži biti zelena i pametna u čemu polako, ali sigurno uspijeva!

Video: Image produkcija

mčaržavec/www.sjever.hr
17.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.