Now Reading:
Međimurski skupštinari “rešetali” pitanjima župana Posavca
Full Article 5 minutes read

Međimurski skupštinari “rešetali” pitanjima župana Posavca

Skupština Međimurske županije koja je sazvana u petak započela je aktualnim satom gdje su vijećnici postavljali brojna pitanja, a prvo pitanje međimurskom županu Matiji Posavcu postavio je vijećnik Vladimir Peršić ( predsjednik kluba NL Matija Posavec, HNS, HSLS, Demokrati, Centar, HDSS) a vezano je za poznatu međimursku karatisticu Luciju Lesjak koja je na prošlom natjecanju u karateu osvojila treće mjesto i donijela brončanu nagradu, da li se planira održati prijem za Luciju.

Župan Posavec je odgovorio da mu je izuzetno drago što je aktualni sat započeo sa ovakvim lijepim vijestima i da se prijem za Luciju planira održati krajem ove godine kada će joj se uručiti i prigodna nagrada.

Vijećnica Andreja Marić (SDP) županu je postavila dva pitanja. Jedno pitanje je da li se Međimurska županija planira uključiti u projekt financiranja higijenskih potrepština za djevojke u osnovnim i srednjim školama s obzirom na istraživanje koje se provelo i gdje je utvrđeno da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na higijenskim potrepštinama na što joj je župan odgovorio kao će tijekom Skupštine biti riječi o tome i kako se Županija planira uključiti u ovaj projekt i u proračunu za iduću godinu je osigurala sredstva za ovu namjenu. Drugo pitanje se odnosilo na pritužbe pacijenata uz odjel transfuzije u županijskoj bolnici gdje navodno nema tople i pitke vode. Na ovo pitanje župan Posavec je odgovorio da mu je to prva informacija da se pacijenti ili djelatnici žale te je dodao kako se planira nova izgradnja odjela transfuzije kroz novi investicijski ciklus.

Elvis Kralj, predstavnik romske nacionalne manjine, kazao je da je romska zajednica spremna pružiti ruku suradnje, a uputio je pitanje županu da li je pripremljen kakav strateški plan za poboljšanje života romske nacionalne manjine na što je Posavec odgovorio da je najbolji akcijski plan volja obje strane da se stvori bolji suživot.

HDZ-ov vijećnik Igor Ivković nabrojio je projekte koje je država uložila u Međimurje i koje će uložiti kroz Nacrt razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske i postavio pitanje da li postoji ijedna Vlada u povijesti Hrvatske koja je više ulagala u Međimurje? A drugo pitanje se odnosi na odluku o minimalnom iznosu i korištenju opreme u školama i kako nije u redu da klubovi moraju plaćati za korištenje sportske dvorane iznos od 250 kuna po satu što je za njih preskupo jer na mjesečnoj razini taj iznos dolazi do 10 tisuća kuna.

Zamjenik župana Grivec odgovorio je da je čovjek sretan za bilo kakvu potporu koja dolazi. Spomenuo je revitalizaciju Starog grada u kojem Ministarstvo nije sudjelovalo s niti jednom lipom. Na drugo pitanje odgovorila mu je pročelnica Novak složivši se da je taj iznos opterećenje, no ne može biti besplatno zbog troškova režija i čišćenja pitajući se tko to može platiti. Ivković je zamolio pismeni odgovor na dio pitanja je li koja druga Vlada više ulagala u Međimurje.

Ivica Baksa iz redova klub NL-Matija Posavec osvrnuo se na nedavne izjave ministra Horvata kako je Vlada osigurala gotovo 11 milijuna kuna za podmirenje dugova županijske bolnice Čakovec i time pokazala da se prema Međimurju ne odnosi na maćehinski način te pitao župana na koji su način zadovoljeni kriteriji za dobivanje tih sredstava i da li se moglo dobiti i više. Župan je odgovorio kako je Vlada dodijelila sredstva svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj koje se nalaze u dugovanju i da je Županijska bolnica Čakovec dobila samo 1,3% od ukupnih sredstava te kako su dobivena sredstva isključivo namjenska i uplaćuju se veledrogerijama za dugove.

msopek/sjever.hr 17.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.