Now Reading:
4. industrijska revolucija krenut će iz Zagrebačke županije
Full Article 3 minutes read

4. industrijska revolucija krenut će iz Zagrebačke županije

U sklopu 110 milijuna kuna vrijednoga projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“ (RCK) održana je stručna konferencija „Industrija 4.0 u strukovnom obrazovanju – proizvodno strojarstvo“.

Izlagali su, a kasnije sudjelovali i u panel raspravi, Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Nedeljko Štefanić, Filip Valjak i Nikola Horvat s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ivan Marceković iz velikogoričke tvrtke „Teh-Cut“ i Amir Šećerkadić iz tvrtke „Izit“ iz Svete Nedelje. O samom projektu govorili su njegov idejni začetnik, a sada glavni koordinator njegove provedbe Krunoslav Pilko i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić. Uvodno je sudionike konferencije pozdravio zamjenik župana Ervin Kolarec

– Učenici će učiti radeći na najmodernijim strojevima i opremi. To je velika stvar! Kroz centre izvrsnosti stvorit ćemo dodanu vrijednost strukovnoga obrazovanja – rekao je Kolarec.

Regionalni centar kompetentnosti je integrirani projekt čiji je nositelj Srednja strukovna škola Velika Gorica, a koji će osigurati učenje temeljeno na radu i potrebama tržišta rada. Uz SSŠ Velika Gorica, dogradit će se Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo. U sve tri škole uspostavit će se centri izvrsnosti. Nadalje, modernizirat će se postojeći kurikulumi u strukovnim školama, uvesti novo zanimanje u obrazovni sustav (specijalist 3D tehnologija), izraditi individualizirani programi za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom, izraditi programi obrazovanja odraslih, provoditi stručna usavršavanja, uspostaviti karijerni centar…

– Želimo da Regionalni centar kompetentnosti postane središte tehnološke, pedagoške i andragoške izvrsnosti u sektoru strojarstva, ne samo za Zagrebačku županiju, nego puno šire. Namjera je školovati stručnjake za doba 4. industrijske revolucije – rekao je Pilko.

RCK će umrežiti srednje strukovne škole u županiji, svi učenici koji se školuju za strukovna zanimanja dolazit će u tri centra izvrsnosti i učiti u realnim uvjetima. Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave (softversko dizajniranje, programiranje strojnih tehnoloških postupaka, numeričko upravljanje strojem) i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku. Sva tri centra bit će opremljena najsuvremenijim strojevima, uređajima i opremom.

Miroslav Antolčić, ravnatelj SSŠ Velika Gorica, rekao je da se kroz ovaj projekt provodi značajna reforma strukovnoga obrazovanja.

– Danas postoji raskorak između strukovnoga obrazovanja, koje učenike priprema za realni sektor, i gospodarstvenika koji moraju biti proaktivni i vrlo brzo prilagoditi se promjenama. Centre kompetentnosti vidim kao sponu ta dva sustava – rekao je Antolčić. Naglasio je da je važan segment projekta i usavršavanje nastavnika, njih više od 200, te povezivanje srednjoškolskih ustanova s realnim sektorom i visokoobrazovnim institucijama.

– Nama trebaju majstori, treba nam netko tko zna odraditi posao – rekao je Antolčić.

Za provedbu ovoga projekta, koja je počela lani, a završit će krajem 2023., osigurano je 49,6 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda (za izradu novih kurikuluma, programa obrazovanja odraslih i stručna usavršavanja nastavnika) i 30 milijuna kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (za dogradnju škola i nabavu opreme). Preostali iznos, od 30 milijuna kuna, osigurat će Zagrebačka županija

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
17.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.