Now Reading:
4. industrijska revolucija krenut će iz Zagrebačke županije
Full Article 3 minutes read

4. industrijska revolucija krenut će iz Zagrebačke županije

U sklopu 110 milijuna kuna vrijednoga projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“ (RCK) održana je stručna konferencija „Industrija 4.0 u strukovnom obrazovanju – proizvodno strojarstvo“.

Izlagali su, a kasnije sudjelovali i u panel raspravi, Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Nedeljko Štefanić, Filip Valjak i Nikola Horvat s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ivan Marceković iz velikogoričke tvrtke „Teh-Cut“ i Amir Šećerkadić iz tvrtke „Izit“ iz Svete Nedelje. O samom projektu govorili su njegov idejni začetnik, a sada glavni koordinator njegove provedbe Krunoslav Pilko i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić. Uvodno je sudionike konferencije pozdravio zamjenik župana Ervin Kolarec

– Učenici će učiti radeći na najmodernijim strojevima i opremi. To je velika stvar! Kroz centre izvrsnosti stvorit ćemo dodanu vrijednost strukovnoga obrazovanja – rekao je Kolarec.

Regionalni centar kompetentnosti je integrirani projekt čiji je nositelj Srednja strukovna škola Velika Gorica, a koji će osigurati učenje temeljeno na radu i potrebama tržišta rada. Uz SSŠ Velika Gorica, dogradit će se Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo. U sve tri škole uspostavit će se centri izvrsnosti. Nadalje, modernizirat će se postojeći kurikulumi u strukovnim školama, uvesti novo zanimanje u obrazovni sustav (specijalist 3D tehnologija), izraditi individualizirani programi za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom, izraditi programi obrazovanja odraslih, provoditi stručna usavršavanja, uspostaviti karijerni centar…

– Želimo da Regionalni centar kompetentnosti postane središte tehnološke, pedagoške i andragoške izvrsnosti u sektoru strojarstva, ne samo za Zagrebačku županiju, nego puno šire. Namjera je školovati stručnjake za doba 4. industrijske revolucije – rekao je Pilko.

RCK će umrežiti srednje strukovne škole u županiji, svi učenici koji se školuju za strukovna zanimanja dolazit će u tri centra izvrsnosti i učiti u realnim uvjetima. Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave (softversko dizajniranje, programiranje strojnih tehnoloških postupaka, numeričko upravljanje strojem) i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku. Sva tri centra bit će opremljena najsuvremenijim strojevima, uređajima i opremom.

Miroslav Antolčić, ravnatelj SSŠ Velika Gorica, rekao je da se kroz ovaj projekt provodi značajna reforma strukovnoga obrazovanja.

– Danas postoji raskorak između strukovnoga obrazovanja, koje učenike priprema za realni sektor, i gospodarstvenika koji moraju biti proaktivni i vrlo brzo prilagoditi se promjenama. Centre kompetentnosti vidim kao sponu ta dva sustava – rekao je Antolčić. Naglasio je da je važan segment projekta i usavršavanje nastavnika, njih više od 200, te povezivanje srednjoškolskih ustanova s realnim sektorom i visokoobrazovnim institucijama.

– Nama trebaju majstori, treba nam netko tko zna odraditi posao – rekao je Antolčić.

Za provedbu ovoga projekta, koja je počela lani, a završit će krajem 2023., osigurano je 49,6 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda (za izradu novih kurikuluma, programa obrazovanja odraslih i stručna usavršavanja nastavnika) i 30 milijuna kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (za dogradnju škola i nabavu opreme). Preostali iznos, od 30 milijuna kuna, osigurat će Zagrebačka županija

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
17.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.